Vse o koriščenju turističnih bonov na enem mestu! Tukaj imate vse odgovore

Prenos bo možen med družinskimi člani
Ključne besede:
   vavčer    turizem    bon    slovenija    dopust    počitnice    denar    hotel

Turistični boni oz. vavčerji v vrednosti 200 evrov bodo veljali za vse državljane Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Za polnoletne oz. starejše od 18 let, bo znesek 200 evrov, za mlajše pa 50 evrov. Boni ne bodo natisnjeni (v fizični obliki), ampak jih boste lahko uveljavljali skozi davčno številko pri ponudniku nastanitvenih storitev. Od jutri naprej, od 19.6. bo že mogoče izkoristiti bon. 

 

Bon boste lahko koristili samo pri uporabi nastanitev in nastanitev z zajtrkom, ki jih nudijo:

 

- hoteli

- počitniški domovi

- kampi

- turistične kmetije in vsi ostali podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje, v Sloveniji

- veljajo tudi za najem prikolice, mobilne hišice in glamping šotora

 

Bonov ne bodo sprejemali vsi turistični ponudniki. Tisti, ki 13. marca niso bili vpisani v register, bonov ne smejo sprejemati. 

 

Bon se vnovči tako, da ponudniku na začetku poveste, da boste unovčili bon, nato pa izpolnite obrazec (lahko ga že doma izpolnite preko spleta in ga natisnete ter prinesete s seboj). Družina izpolni en obrazec, dokumente morate imeti vsi.

 

Bona ne bo mogoče izkoristiti za vikend paket s polpenzionom. Bon velja le za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

 

Nočitev lahko rezervirate preko Bookinga ali Airbnb-ja, vendar plačilo izvedete pri ponudniku.

 

Bon v vrednosti 200 EUR ni potrebno izkoristiti enkratnem znesku, temveč ga lahko za več nočitev, pri različnih ponudnikih.

 

Bon vam lahko podarijo stari starši, partner in njegovi otroci, otroci ali vnuki. Vi lahko bon podarite staršem, starim staršem, partnerju, njegovim otrokom, otrokom ali vnukom. Prenos bona med brati, bratranci ali strici in nečaki ni možen, saj je dovoljen prenos do drugega kolena le v ravni vrsti.

 

Bon se podari tako, da podpišete izjavo o prenosu bona.

 

Polovice bona ne morete podariti, mogoča je le celotna vrednost bona.

 

Vaš otrok lahko bon izkoristiti v primeru, da bi letoval s teto ali stricem. S seboj mora imeti le pisno izjavo starša

 

Izplačilo v denarju je namreč mogoče le v primeru, da je pri ponudniku onemogočen dostop do e-Davkov, na primer v planinskih kočah. V tem primeru boste morali nastanitev plačati, ponudnik pa vam bo izdal potrdilo o unovčitvi bona. V treh dneh mora nato ponudnik Fursu poslati zahtevek, da vam izplačajo znesek koriščenega bona v denarju.

 

Če bona ne boste unovčili, denar pač ne bo unovčen in bo ostal v proračunu.

 

Ostala vprašanja v zvezi z boni:

 

Lahko plačam z mojim bonom, če greva s prijateljico na vikend, ali mora vsaka plačati z delom svojega bona? Možno je oboje, pomembno je, da je kot gost prijavljen tudi tisti, ki bo koristil bon.

 

Kam bo šel denar, če bona ne unovčim? Denar ne bo porabljen in bo ostal v proračunu.

Kako bo ponudnik vedel, da ne koristim bona svoje ostarele tete, čeprav ga ne bi smel? Tega ne bo mogel vedeti, bi pa to lahko ugotovili v postopku nadzora tržni inšpektorji. Globa za prenos bona v nasprotju z zakonom je od 200 do 600 evrov. Načeloma velja, da se lahko v hitrem postopku izreče le najnižja določena globa, a zakon izrecno določa, da se lahko v tem primeru izreče tudi višja. Globa bo sicer doletela vašo teto, saj se za prekršek po zakonu kaznuje upravičenec do bona.

 

Kako lahko preverim, ali bon še imam in koliko? Finančna uprava bo to omogočila v eDavkih na telefonu in spletu, koliko vrednosti bona še imate, pa bo lahko ob vnosu vaših podatkov videl tudi receptor oziroma ponudnik nastanitve.

 

Na posebni spletni strani finančne uprave pa dobite še dodatna vprašanja v zvezi s koriščenjem bonov. Pokličete lahko tudi klicni center na številko 08 200 1005.