Če se počutite tako, ste na napačni dieti!

Spremenite dieto in poskrbite za svoje počutje
Ključne besede:
   hrana    dieta    izbira    počutje    utrujenost    telo    skrb    zdravje

V želji, da bi izgubili nekaj kilogramov in se končno spet spravili v stare kavbojke, ki so vam že lep čas premajhne, se lotite diete. Pobrskate po spletu in običajno naletite na tisto, kjer piše v enem mesecu do 10 kilogramov manj! ''Kot nalašč zame,'' si rečete v upanju, da se čimprej znebite odvečnih kilogramov. Pa ste pomislili, če bo ta dieta primerna za vas? Se boste z njo dobro počutili? Če imate občutek, da ste utrujeni, nenehno lačni, slabe volje in depresivni, potem je čas, da to spremenite! Poskrbite za svoje zdravje in ne rinite z glavo skozi zid ;)

 

Znaki, da ste na napačni dieti: 

 

VES ČAS STE LAČNI

 

Na začetku diete je lakota običajna stvar, če pa se to vleče več kot en teden, potem ste zbrali napačen način prehranjevanja. Diete niso namenjene stradanju in če vam želodec nenehno kruli, ste lačni, razdraženi in utrujeni, potem je čas, da se posvetujete z nekom, ki je za to specializiran ali z dieto preprosto prekinete ter najdete drugo rešitev.

 

NIHANJE RAZPOLOŽENJA

 

Razpoloženje vam niha in iz trenutka v trenutek ste drugačne volje. Občutek imate, da vam nekaj manjka, pa ne veste točno kaj. En dan imate občutek, da bi lahko premikali gore in se lotili več stvari, nato pa pride dan, ko se vam ne da skuhati kosila, niti iti v trgovino. 

 

ZDRAVJE VAM PEŠA

 

Če ste kar naenkrat nenehno bolni, imate oslabljen imunski sistem, loteva se vas nahod, glavoboli, lomijo se vam nohti, imate probleme z izpadanjem las in še več, potem se v vašem telesu nekaj dogaja. Čeprav ste prepričani, da ste si z dieto uspeli urediti prehranjevalne navade, pa vam očitno nekaj primanjkuje in telo kar ''kriči'' po tem, da mu to date. Dlje, ko mu boste odvzemali stvari, slabše se boste počutili. Zmernost je tista prava, zato prisluhnite telesu ali pa se posvetujte z osebami, ki imajo izkušnje na podlagi diet. 

 

SPREMEMBE NA OBRAZU

 

Z dietami je treba biti previden zaradi učinka joja. Hitra izguba teže in ponovno povečanje teže vplivata na širjenje kože in izgubo elastičnosti. Koža je videti izsušena in upadla. Bleda koža Bleda koža kaže na pomanjkanje sadja in zelenjave v prehrani. Zelenjava vsebuje karotenoide, ki dajejo koži zdravo barvo.

 

SLABA PREBAVA

 

Če ste nenehno zaprti ali pa prekomerno odvajate potem se vprašajte, če je vaša prehrana v redu. Ključ do dobre prebave se namreč skriva v prehrani.

 

Nasveti za urejeno prebavo:

 

- uravnotežena in redna prehrana 

 

- pitje dovolj velikih količin vode

 

- priporočeno uživanje hrane z visoko vsebnostjo vlaknin 

 

- vključitev izdelkov s koristnimi mlečnokislinskimi bakterijami, ki se naravno nahajajo tudi v našem črevesju (dober vir je fermantirana hrana, na voljo pa so tudi izdelki z liofiliziranimi mlečnokislinskimi bakterijami v obliki kapsul in kapljic)

 

 - omejitev mastne, ocvrte hrane, izbiranje beljakovinskih živil z visoko biološko vrednostjo

 

- izogibanje slabim razvadam (alkohol, cigareti)

 

- dovolj spanca, redna telesna aktivnost

 

In še pomembno! Hrano je treba dobro prežvečiti in ne požirati prevelikih kosov, izogibati se je treba prenajedanju