10 stvari, ki bi jih morali prati pogosteje, kot si mislite

Posteljnino zagotovo ne operete 2 x na teden
Ključne besede:
   uporabno    nasvet    pranje    stvari    bakterije    pralni    stroj    umazanija

Teh 10 stvari ne dobimo z navodili za uporabo, zato veliko ljudi sploh ne pomisli, da bi jih morali bolj pogosto prati. Da ne boste ponavljali napak, vam priporočajo, kolikokrat morate oprati določene stvari.

 

1. Posteljnina: 1 x tedensko ali na 2 tedna

 

Na posteljnini se nabirajo kožne celice, tkanina pa vpija naš pot, zato so odlično gojišče za pršice. Ne razmišljajte, kaj vse ''živi'' na vaši postelji, ampak raje vsaj enkrat na dva tedna zamenjajte posteljnino.

 

2. Ščetke in čopiči za ličila: 1x mesečno

 

Na ščetkah in čopičih se nabirajo ostanki ličil, družbo jim delajo tudi bakterije, ki živijo na vaši koži. S pranjem jih osvežite in podaljšajte njihovo življenjsko dobo. Če jih želite dodobra razkužiti, pa jih lahko preprosto postavite v pomivalni stroj.

 

3. Vzglavnik: vsakih 6 mesecev

 

Ne samo, da jih je potrebno prati, vsakih nekaj mesecev jih je potrebno tudi zamenjati. Če tudi vas vzglavnik spremlja že skoraj od otroštva, je vsekakor čas, da si privoščite novega.

 

 

4. Kuhinjske krpe: 1 x tedensko

Na njih se ne nabirajo le ostanki hrane, pač pa tudi virusi in bakterije, ki se množijo na naših kuhinjskih pultih, posodi in rokah. 

 

 

5. Modrček: vsaj 2 x na teden, lahko tudi več

Dovolj je že, če ga operete na roke in posušite. 

 

 

6. Brisače za kopel: po treh do štirih uporabah

 

Brisače so po uporabi mokree, z njimi pa odstranjujemo tudi odmrlo kožo - kot takšne so idealno gojišče bakterij, zato je prav, da jih operete večkrat.

 

 

7. Zimske rokavice: 3 x do 4 x na sezono

 

Rokavic ne umažemo samo navzven, pač pa tudi s svojimi rokami, zato jih je potrebno prati pogosteje, kot to navadno počnemo.

 

 

8. Posteljno pregrinjalo: vsakih 6 mesecev

 

Najboljše je, da jih operemo, ko se menjajo letni časi - tako se na prihod mrzlega vremena in na svežino pomladi pripravimo tudi s svežino postelje.

 

 

9. Kavbojke: po tem, ko jih nosimo 4 x do 5 x

 

Strokovnjaki za čiščenje priporočajo, da jih operemo v hladni vodi in da se izogibamo prekomernemu pranju, saj bodo tako prej izgubile barvo. Namesto pogostega pranja priporočajo, da jih večkrat prezračimo.

 

 

10. Brisače za roke: na 2 do 3 dni

 

Mogoče se to zdi precej pogosto, ampak glede na to, da so navadno v bližini stranišč, in da so prav tako kot brisače za tuširanje vedno vlažne, to niti ni tako slaba ideja.