To je živilo, po katerem lasje rastejo kot nori! Imate ga doma!

Z riževo vodo do dolgih las
Ključne besede:
   riž    voda    učinki    lasje    koža    mladost    rast    uporaba    nega

Riževa voda je znana po tem, da vsebuje veliko vitaminov, mineralov in aminokislin, ki so ključni za lepoto, zdravje in celo rast las. Med drugim se v njej nahajata tudi ferulna kislina, ki velja za zelo močan antioksidant, in alantoin, ki deluje protivnetno. V Aziji ženske že stoletja uporabljajo riževo vodo za mladostno kožo in pospeševanje rasti las. 

 

Uporaba riževe vode preprečuje tudi poškodbe oziroma lomljenje las, saj s tem izboljšate njihovo elastičnost. Ker so lasje zaradi riževe vode tudi mehkejši, jih je mogoče precej lažje razčesati. Lase si operite kot običajno in jih sperite, na koncu pa jih prelijte še z riževo vodo.

 

 

Navodila za pripravo:

 

Potrebujete polovico skodelice riža in dve skodelici vode. Najprej dobro operite riž, ga dajte v posodo in prelijte z vodo. Pustite, da se namaka deset do petnajst minut. Malce ga stisnite, da bo voda postala motna. Potem vodo precedite v čisto posodo in riževa voda je pripravljena. Vodo lahko tudi zavrete, ampak uporabite večjo količino kot pri normalnem kuhanju riža. Ko prične vreti, takoj odlijte vodo in jo razredčite.

 

Za riževo vodo je primerna katera koli vrsta riža. Ena od možnosti je, da riž, ki ga nameravate pojesti, skuhate v večji količini vode, kot bi jo uporabili sicer. Na koncu riž precedite, vodo pa prihranite. V nepredušno zaprti posodici jo lahko v hladilniku hranite vse do enega tedna in jo porabljate po potrebi.  Če se vam zelo mudi, lahko riž zgolj namočite za približno 15 minut, nato pa uporabite riževo vodo kot lepotno sredstvo.

 

 

Najbolj učinkovita pa je fermentirana riževa voda, za pripravo katere boste potrebovali malce več časa. Posebna učinkovitost fermentirane vode je povezana predvsem z dejstvom, da pride med procesom fermentacije do spremembe pH-vrednosti. Tako je pH-vrednost vode bolj podobna tisti, ki jo imajo naši lasje, poleg tega pa se med fermentacijo sproščajo snovi, ki pospešujejo celično regeneracijo. Za pripravo riževe vode morate riž prav tako najprej namočiti, vendar ga nato pustite stati pri sobni temperaturi približno dva dni. Ko postane vonj pripravka rahlo kiselkast, je fermentirana riževa voda pripravljena. Zdaj jo lahko uporabite, morebiten preostanek pa shranjujte v hladilniku.

 

 

Z riževo vodo lahko še: 

 

- vsakodnevno očistite obraz in poskrbite za mehko kožo

- v njej se lahko okopate

- ublažite sončne opekline in starostne pege

- pomaga, da je koža napeta in gladka

- daje porcelanast videz kože

 

Priporočajo, da jo uporabljate 2 x dnevno: zjutraj in zvečer!