10 zanimivosti o TITANIKU, ki jih morda še niste vedeli

Umrlo je kar 1.500 ljudi
Ključne besede:
   Titanik    potop    dejstva    ladja    zanimivo

V noči iz 14. na 15. april 1912, je ''nepotopljivi'' Titanik zadel ledeno goro in 3 ure kasneje potonil ter s seboj na dno Atlantika vzel 1.500 duš. 

Predstavljamo vam 10 zanimivih dejstev, ki jih morda niste vedeli o Titaniku:

 

1. Odpovedali so vajo z rešilnimi čolni

 

 

Na tisti dan, ko je Titanik zadel ledeno goro, je bila planirana vaja z rešilnimi čolni, ampak je bila odpovedana iz neznanih razlogov. Mnogi so mnenja, da bi lahko rešili več ljudi, če bi izvedli vajo.

 

2. Na pol prazni rešilni čolni

 

 

Ne samo, da ni bilo dovolj reševalnih čolnov na krovu ladje za 2.200 potnikov, še ti so bili na pol prazni. Zanimivo dejstvo je to, da je bilo v prvem čolnu le 28 ljudi, čeprav so bili reševalni čolni testirani za 65 ljudi.

 

3. Preživeli psi

 

 

Kar trije od dvanajstih psov, ki so bili na krovu, so preživeli.

 

4. Opozorila glede ledene gore

 

 

Titanik je na svoji poti prejel kar 6 opozoril glede ledenih gora.

 

5. Optična iluzuija

 

 

Nekateri verjamejo, da je kriva optična iluzija oziroma lom svetlobe za to, da ekipa ni opazila ledene gore do zadnje minute.

 

6. Brez daljnogleda

 

 

Ključ od omarice, kjer so bili daljnogledi, so izgubili, tako da jih niso mogli uporabljati, da bi pravočasno opazili potencialne nevarnosti kot na primer ledene gore.

 

7. Najdražja vstopnica za Titanik

 

 

Najdražja prodana vstopnica za Titanik je bila seveda za 1. razred, njena cena je bila 4.350 dolarjev, kar bi bilo danes $69.600 oziroma 61.795 evrov.

 

8. Glasbeniki 

 

 

Kot smo lahko videli v filmu Titanik iz leta 1997, so glasbeniki igrali na krovu (na palubi 1. razreda), ko se je ladja potapljala. Igrali so 2 uri in 5 minut, nobeden pa ni preživel.  

 

9. Kuhar, ki je preživel 

 

 

Glavni kuhar na Titaniku Charles Joughin je preživel potop ladje, čeprav je plaval kar 2 uri v ledeno mrzli vodi. Ko se je čoln vrnil po preživele, so našli tudi Joughina. Trdi, da je ostal živ, kljub temu, da je toliko časa preživel v ledeno mrzli vodi zaradi tega, ker je bil pijan od viskija. 

 

10. Najdena trupla

 

 

Od 1.500 ljudi, ki niso preživeli Titanikove potopitve, so našli le 340 trupel, od tega pri 119 niso mogli prepoznati njihove identitete.