10 živil za katere niste vedeli, da jih lahko zamrznete

Št. 2 vas bo presenetila
Ključne besede:
   živila    zamrzniti    zmrzovalnik    trajanje    uporabno

Dandanes se dnevno zavrže vse preveč hrane, zato je dobro, da včasih veste katera hrana lahko v naših kuhinjah ostane dlje in je ni potrebno zavreči. 

Tukaj smo vam pripravili nekaj živil, ki jih boste lahko uporabljali tudi več mesecev.

 

 

1. Vino - 6 mesecev

 

Če ne zmorete popiti cele steklenice vina in veste, da jo boste neki dan potrebovali tudi za dodatek h kosilu, vino preprosto zamrznite.

Natočite ga lahko v posodico za zmrzovanje ledu in ko vse skupaj zmrzne, premestite v vrečko. Odlično vam bo prišlo prav, kadar boste potrebovali malce vina za boljši okus pri hrani.

 

2. Jajca – 1 leto

 

Razbijte jajca in jih zmešajte z malce soli ali sladkorja, odvisno zakaj jih boste potrebovali – za sladko ali slano hrano. Vse skupaj zlijte v vrečko za zmrzovanje ali v male posode, ki se dobro zaprejo in ne prepuščajo zraka.

 

3. Rjavi riž – 1 leto

 

Rjavi riž ima v sebi več olja od belega in zato na polici zdrži manj časa. Da ga ne boste metali stran, ga dajte v zmrzovalnik in tako ga boste lahko uporabili tudi čez eno leto. 

 

4. Maslo – 6 mesecev

 

Ko greste v trgovino, lahko brez slabe vesti kupite malce več masla kot običajno, saj ga lahko prav tako zamrznete in ga imate vedno pri roki.

 

5. Mleko – 3 mesece

 

Če želite zamrzniti mleko ga je dobro v posodah, ki se dobro zaprejo. Pred tem je dobro, da ga premešate. Zmrzujte ga v plastičnih posodah in ne v steklenih, saj se mleko lepi na steklo, s tem pa izgubi vse hranilne snovi.

 

6. Oreščki – 1 do 2 leti

 

Oreščke in njihove dobre lastnosti lahko zamrznete kar v plastičnih vrečkah. 

 

7. Paradižnikova mezga – 3 mesece

 

Če ste slučajno mezgo v tubi porabili le za eno jed in je ne želite metati stran, jo zopet preprosto zmrznite. Dajte jo v posodice za led, počakajte, da se naredijo kocke in tako spravite v vrečke. 

 

8. Kruh – 3 mesece

 

Veliko ljudi dnevno zavrže kar nekaj kruha in da bi se temu izognili, je zmrzovanje tista prava rešitev. Okus bo še vedno ostal odličen, vi pa boste prenehali metati stran denar in prav tako kruh.

 

9. Javorjev sirup – Za večno

 

Ljubiteljem javorjevga sirupa, pa res ni potrebno skrbeti. Če ga date v zmrzovalnik, njegov rok trajanja preprosto nima konca.

 

10. Sveže začimbe – bazilika, peteršilj, navadna zelena – 6 mesecev

 

Operite, posušite, narežite in jih dajte kar v posodice za zmrzovanje. Malce jih prelijte z vodo in zmrznite. Ta kocka, je potem idealna mera za juhe, obare in golaže. Vse kar morate storiti je, da kocke premestite v vrečke.