Načini, kako preprečiti širjenje nalezljivih bolezni dihal in kako si lahko pomagate sami!

Preverite še, katera so naravna sredstva za zaščito pred virusi
Ključne besede:
   koronavirus    prehlad    bolezen    zaščita    ukrepi    uporabno    nasveti

Korona virus CoV-2 se bliskovito širi po svetu, zato je Zavod za varstvo pri delu pripravil navodila za preprečevanje širjenja okužb.

 

V naši neposredni bližini, v Italiji, so že sprejeli številne ukrepe proti širjenju epidemije. Lahko pričakujemo, da bodo prvi okuženi v najkrajšem času tudi v Sloveniji. Na ZVD Zavodu za varstvo pri delu želijo svojim partnerjem stati ob strani v vseh situacijah, zato so pripravili kratka navodila za ravnanje, da se čim bolj uspešno izognemo možnosti okužbe z virusom.

 

Navodila lahko uporabite v preventivne namene in hkrati kot orodje za promocijo zdravja v vašem delovnem okolju. Brez omejitev jih lahko objavljate na svojih spletnih straneh, natisnete, pošiljate po e-pošti oziroma objavljate na družabnih omrežjih. Zloženka je bila narejena s ciljem, da skupaj čim bolj učinkovito preprečijo širjenje okužbe. Natisnjeni verziji pa lahko dobite na ZVD-ju.

 

 

- Redno si umivajte in razkužujete roke! 

 

- Pri kašljanju in kihanju uporabite robček ali si usta prekrijte z zgornjim delom rokava. 

 

- Pomembno je, da si roke umijete in razkužite tako pred in po jedi, kot pred in po uporabi wc-ja. 

 

 

- Z rokami se ne dotikajte oči, nosu in ust, če si niste predhodno umili ali razkužili rok.

 

- Ohranjate razdaljo in se izogibajte stiku z bolnimi ljudmi. V stikih z zunanjo okolico ohranite vsaj 1 meter razdalje, še posebej s tistimi, ki kihajo, kašljajo in imajo vročino.

 

- Izogibajte se zaprtih prostorov in prostorov, kjer se zadržuje veliko število ljudi.

 

- Če čutite, da se vas nekaj loteva ostanite doma in pokličite zdravnika.

 

- Previdno velja ravnati tudi z živalmi! Po stiku z njimi si operite roke in uporabite razkužilo.

 

- Prav tako pa se skušajte izogibati uživanju živalskih izdelkov - surovo meso in mleko ne smeta priti v stik s hrano, ki je ne bomo prekuhavali.

 

Naravna sredstva, ki dokazano delujejo proti koronavirusu:

 

AMERIŠKI SLAMNIK - pripravek Echinaforce A. Vogel, pripravljen iz ameriškega slamnika, v katerem je uporabljena cela rastlina je dosegel najboljše rezultate. Korenina v izvlečku je pomembna, saj vsebuje alkilamide, ki zavirajo pretiran odziv imunskega sistema na viruse. 

 

ZDRAVILNA ZELIŠČA - uporabljajte čaje in začimbnice, ki krepijo pljuča (veliki oman, čebula, galgant, koromač, ingver, kardamom, ...).

 

Od domačih sirupov uporabljajte:

 

- smrekove in borove vršičke

- tropotec v medu

- suhe izvlečke bršljana

- sirupe na osnovi propolisa in timijana

 

Pljuča krepite z vsemi zelišči, ki urejajo presnovo, razstrupljajo in krepijo jetra (grenčice, kurkuma, artičoka, regrat, koprive, ...)

 

VITAMIN D3

 

Če imate v telesu manj vitamina D, to pomeni, da so vaša pljuča potem bolj občutljiva. Ta vitamin je pomemben, saj skrbi za obrambo pljuč. Uživajte naravni in aktivni vitamin D3. 

 

VITAMIN C

 

Ne pozabite na vitamin C! Najhitreje se bo v vaše telo vsrkal, če ga boste dlje časa z jezikom valjali po ustih in pod jezikom (prb. 1 minuto).