Če ste pogosto zaspani, lahko to nakazuje na določene bolezni

Če ste kljub dobremu spancu še vedno zaspani, je lahko vzrok nekje drugje
Ključne besede:
   utrujenost    spanje    telo    bolezen    zdravje    simptomi    ščitnica    kri    zaspanost

Premalo spanja, zbujanje ob nenavadnih urah in stres povzročijo, da se ne naspite ter ste zato čez dan utrujeni. Kaj pa, če se težave pojavijo takrat, ko kljub zadostni in kvalitetni količini spanja, še vedno čutite utrujenost ter so vaše oči čez dan komaj odprte? To lahko nakazuje na bolezni, ki jim je dobro nameniti pozornost in čimprej ukrepati. 

 

1. SLABOKRVNOST - glavni znak utrujenosti je tudi slabokrvnost, ki je pri ženskah precej pogosta. Če se čez dan hitro utrudite, ste brez volje in v velikem pomanjkanju energije, preverite kaj kaže vaša krvna slika in ugotovite, če vam primanjkuje železa. 

 

2. TEŽAVE S SRCEM - če težko opravljate vsakodnevna dela, se hitro izčrpate in vam velik napor predstavljajo stopnice ali celo to, da morate nesti vrečke iz trgovine, potem je lahko težava vaše srce. Posvetujte se z vašim zdravnikom in ukrepajte pravočasno.

 

3. ŠČITNICA - ščitnica zna biti velika težava, saj nepravilno delovanje le te privede do ogromno nevšečnosti. V kolikor se zgodi, da ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov, se lahko to pokaže tudi v utrujenosti, povečani potrebi po spanju, upočasnjenem metabolizmu, pridobivanju teže, zaprtosti in celo občutljivosti na mraz.

 

4. SLADKORNA BOLEZEN - za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 je značilno, da so utrujeni in v pomanjkanju energije. Bolniki te bolezni imajo namreč težavo, ki nastane pri spreminjanju hrane v energijo, kar se zaradi neučinkovitega inzulina pokaže v močni utrujenosti.

 

5. SPALNA APNEJA - če se med spanjem soočate z motnjami dihanja in zaradi tega slabo spite, potem je lahko vzrok spalna apneja. To je težava, ki med spanjem povzroča krajše prekinitve dihanja. Posameznik se prekinitev običajno ne zaveda, ko pa se zbudi je posledica neprespanost, čez dan pa se pojavi utrujenost.