Bi si upali poskusiti KUHANO PIVO? Poglejte si recept in ga pripravite!

Poljaki so nad to pijačo navdušeni
Ključne besede:
   pivo    kuhano    recept    božič    decemeber    pijača    alkohol    vroče    napitek

Katero pivo ni dobro? ''Zagotovo ne toplo,'' bi se glasil odgovor pivoljubcev. Kaj pa vroče pivo? Morda zanj še niste slišali, pa je sedaj čas, da ga poskusite. Gre za pijačo, ki jo obožujejo Poljaki in ji pravijo grzane piwo. Kuhano pivo pijejo tudi po drugih državah, predvsem v tistih z močno pivovarsko tradicijo, kot sta Anglija in Nemčija. 

 

Kuhano pivo je po načinu priprave zelo podobno pripravi kuhanega vina. Vanj dodajajo med, klinčke, cimet, ingver, pri kuhanju pa je pomembno to, da ne vre, saj pri tem iz pijače povre večina alkohola. 

 

 

SESTAVINE ZA KUHANO PIVO:

 

- pol litra piva (ležak, pale ale ali pšenično)

- 2 žlici vode

- 3 žlice medu

- 1 palčica cimeta

- 4 klinčki

- 2 tanki rezini svežega ingverja

- 1 rezina limone

 

 

POSTOPEK:

 

- V manjši ponvi zmešajte 2 žlici vode, 2 žlici piva, dodajte cimet, klinčke in med. Vse skupaj zavrite!

 

- Mešajte, da se med stopi, nato kuhajte toliko časa, dokler se količina tekočine ne prepolovi.

 

- Zdaj ogenj zmanjšajte, prilijte preostanek piva in dodajte rezino limone. 

 

- Na zmanjšanem ognju kuhajte, dokler se pivo ne segreje, vendar ga odstavite z ognja še preden zavre.

 

- Precedite, da se odstranijo vse začimbe. Lahko pa klinčke in limono uporabite za okras!

 

Na zdravje - pa po pameti! :)