5 značilnosti pravega prijatelja

Dejanja povedo več kot besede
Ključne besede:
   prijateljstvo    iskrenost    dejanja Prijatelj: Ko se smejete z njim tudi najbolj neumnim šalam

Prijatelj: Ko se smejete z njim tudi najbolj neumnim šalam

Vsak trenutek je priložnost, da izboljšate stvari. Lahko gre za osebnostno rast, varčevanje za potovanje, začetek fitnesa in podobno. Pa ste se kdaj vprašali, ali ste tudi dober prijatelj? Veliko prijateljstev razpade, včasih brez očitnega razloga, kar je škoda, saj so pogosto v večjo oporo kot družina. Kaj lahko storite, da boste boljši prijatelj? Ključ so dejanja, ne besede.

 

Ugotovite, kdo so resnični prijatelji. Seveda, na Facebooku jih je lahko na stotine, kar zelo prija samoljubju. Toda ego ima svoja pravila in v mnogih ozirih družbena omrežja popačijo pomen pravega prijateljstva. To so tisti, ki jim bo mar za vas, ko se boste ločil, ne tisti, ki bodo všečkali vaš novi status. 

 

Bodite odzivni. Se spomnite, ko vas je klical prijatelj iz tujine, vi pa ste ga pozabili poklicati nazaj? Ali pa, ko vas je kolega povabil na pivo in niste odgovorili? Dober prijatelj je odziven in glede tega zanesljiv. Ne gre za to, da opolnoči dvigneš slušalko in si na voljo sleherno uro dneva. Če se odzovete na vabilo, pa čeprav ga zavrnete, prijatelju pokažete, da je pomemben za vas. Če pa na odgovore redno pozabljate, bodo vaši prijatelji začeli domnevati, da ste plitki. Zapomnte si: dejanja – in nedejanja – povedo več kot besede.

 

Ostanite v stiku. Če govorimo o prijateljstvu na razdaljo, zlahka razvodeni. Za večino daleč od oči tudi pomeni daleč od srca. Če pa vam je kaj do prijatelja in so od zadnjega pogovora minili že meseci, potem je čas, da odtipkate njegovo številko.  Še bolj nesprejemljivo je, da se ne videvate s prijateljem iz istega kraja, čeprav spremljate vse njegove objave na internetu. Pasivna komunikacija ni nikoli nadomestilo za neposredni stik. 

 

Postavite meje. Zgodilo se je, da smo bili na večerji, ko nas je nenadoma eden izmed prijateljev brez opozorila zapustil. Čez nekaj minut nam je poslal sporočilo, da smo bili vsi preveč zasedeni s svojimi pametnimi telefoni in da očitno nismo čutili potrebe za druženjem. Po prvem šoku smo bili hvaležni za njegovo odkritost. S postavljanjem meja si običajno prislužiš spoštovanje prijateljev, če pa na ta način še spodbujaš boljše obnašanje, tudi sam postanete boljši prijatelj.

 

Prevzemite pobudo. Pogosto je med prijatelji nekdo tisti, ki prvi pokliče, prvi ponudi pomoč, prvi predlaga zabavo … Včasih zato postanemo pasivni in vedno pričakujemo, da bodo drugi storili prvi korak. To pa je pravzaprav oblika nespoštljivosti, ki se je mnogi ne zavedajo, potihoma pa dajo vedeti, da je le ena stran tista, ki vzdržuje prijateljsko zvezo.