Seznam bizarnih imen, ki so prepovedana

Bi hčerko poimenovali Nutella?
Ključne besede:
   prepoved    ime    bizarno    svet    otrok    sodišče    kazen

Ko se starši odločajo za ime svojega otroka, to običajno traja kar nekaj časa, saj mu želijo nadeti ime, ki bo drugačno, posebno in hkrati lepo. Nekateri žal nimajo okusa in gredo s poimenovanjem predaleč, se pravi, otroku nadenejo ime, ki ga lahko kasneje spravi v sramoto. Takrat mora odločiti sodišče.

 

NUTELLA - Zgodilo se je v Franciji, ko sta neka starša hotela svojo hčerko poimenovati Nutella. Zadeva je pristala na sodišču, kjer je sodnik presodil, da bo otrok zaradi imena tarča posmeha in žaljivk ter da naj jo raje poimenujeta Ella. V Franciji torej otroka ne morete poimenovati po svojem najljubšem čokoladnem namazu, prav tako pa ga ne morete poimenovati Princ William ali Mini Cooper - to so oblasti prav tako že morale zavrniti.

 

AKUMA - Čeprav na Japonskem nimajo natančno določenih pravil glede imen, je ime Akuma tam prepovedano, saj pomeni hudič. Japonci so primorani otroku dati ime v obliki pismenk (kandži).

 

ANAL - V Novi Zelandiji prav tako ne tolerirajo bizarnih imen in ga lahko oblasti zavrnejo, če se jim zdi neprimerno. Beseda anal (ki v prevodu pomeni analno) vsekakor ni primerna za poimenovanje otroka. Med prepovedana imena sodijo tudi Lucifer, 4real, Mafia No Fear in Constable (v prevodu policist/ka oz. stražnik/ca), Jezus Kristus, Ned Kelly, Chief Maximus, Post Master General, 7.

 

GESHER - Gesher je hebrejska beseda za nevesto in točno tako sta neka starša poimenovala svojega sina. Mama je v zagovor na sodišču dejala, da so ji to ime narekovale sanje. Mama iz Norveške je zaradi tega pristala v zaporu in morala plačati 380 evrov.

 

OSAMA BIN LADEN - Kmalu po napadu na newyorška dvojčka je turški par v nemškem Kölnu želel svojega otroka poimenovati po snovalcu terorističnih napadov, ki so za vedno spremenili zgodovino. Nemške oblasti so to seveda preprečile in se pri tem sklicevale na zakon, ki prepoveduje imena, zaradi katerih je lahko otrok predmet poniževanja. Nemški zakon prav tako prepoveduje imena, ki so prepovedana v domovini staršev in ime Osama Bin Laden je v Turčiji prepovedano. V Nemčiji se otrok prav tako ne da imenovati po predmetu ali izdelku, prav tako za ime starši ne morejo izbrati priimek.

 

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 - Stroga pravila glede poimenovanja pa imajo tudi Švedi. Danes lahko zavrnejo vsa imena, ki lahko izzovejo žalitev ali bi se lahko zaradi njega otrok počutil neprijetno. Zavrnejo tudi poimenovanja, ki več kot očitno niso primerna za ime. V protest sta neka starša otroka želela poimenovati Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, kar se izgovarja kot Albin, a je bilo ime zavrnjeno.

 

@ (afna) - Na Kitajskem in še v mnogih drugih državah ne dovolijo imen, ki vsebujejo simbole ali številke. To ime so kitajske oblasti zavrnile, saj je par želel svojega otroka poimenovati @. Znak za @ se na kitajskem izgovori ai-ta, kar je podobno zvezi ''rad/a ga imam''.

 

CIRKUMCIZIJA - pomeni obrezovanje in gre za ime, ki je v Mehiki prepovedano. Tako sta neka starša želela poimenovati svojega otroka, a so na srečo oblasti to pravočasno prepovedale.

 

SMRDLJIVA GLAVA - Malezijska starša sta svojega otroka poimenovala Čov Tov, kar v prevodu pomeni Smrdljiva glava. Ime se je kmalu znašlo na seznamu nesprejemljivih imen, med katerimi so tudi imena živali, številke, žalitve, člani kraljeve družine, posvečena imena, hrana ipd 

 

PETEK - Dva Italijana sta otroka poimenovala Venerdi, kar po naše pomeni petek. Sodnik je presodil, da bo zaradi tega tarča posmeha, zato sta starša morala ime spremeniti. Zagrozila sta jim, da bosta naslednjega otroka poimenovala Mercoledi oz. Sreda.

 

NIRVANA - Na Portugalskem lahko starši pozabijo na imena, kot so Apple, Nirvana in Brooklyn, začuda pa ga lahko poimenujejo Mercedes. Prepovedano je tudi ime Ovnis, kar je v portugalščini kratica za neznani leteči predmet.

 

ŠPINAČA - V Avstraliji otroka ne smete poimenovati Špinača. Zakaj to ime ni dovoljeno, ni specificirano. 

 

MESSI - V argentinskem mestu Rosario, kjer se je rodil nogometni velemojster Lionel Messi, so po uspehu argentinskega čudežnega dečka nogometa Messiji rasli kot gobe po dežju. Ime je postalo tako zelo pogosto, da so mestne oblasti ime uvrstile na seznam prepovedanih imen za novorojence.