ZA ZDRAVJE: Naravni antibiotiki, ki jih imate v kuhinji

Vse imate na dosegu roke ...
Ključne besede:
   antibiotiki    zdravje    domače    lekarna    živila    kuhinja    naravno

Za zdravje lahko poskrbite tudi s hrano, ki jo imate doma in si zagotovite, da bo vaše telo bolj odporno in posledično zdravo.

 

ČESEN - Znanstveniki so v številnih raziskavah ugotovili, da so sestavine v česnu koristne za srce, ker znižujejo krvni tlak, preprečujejo nastajanje holesterola v jetrih, znižujejo raven škodljivega holesterola in dvigujejo ravni koristnih lipoproteinov velike gostote krvi.

 

Med znanimi rastlinskimi antibiotiki sodi česen zagotovo med najučinkovitejše, saj pomaga proti streptokokom, tifusu in paratifusu ter proti različnim glivicam in virusom. Primerjalne raziskave z antibiotiki so pokazale, da česen bolje učinkuje proti bacilom in stafilokokom. Tako ima antibiotično delovanje in učinkovanje proti bakterijam, virusnim ter glivičnim okužbam, kot so na primer vse vrste vnetij v prsnem košu, nahod, gripa, vnetje ušes, vnetja ustne votline, ter blaži tudi katar in herpes.

 

 

ČEBULA - Čebula pa pomaga tudi pri aterosklerozi, pri bolezni srca, sladkorne in astme. Rdeča čebula pa ima še antiseptični in protivnetni učinek, zmanjšuje raven holesterola in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Nekateri menijo, da zmanjšuje tudi nevarnost, da bi zboleli za rakom. Čebula čisti žile, odstranjuje obloge iz njih, izboljšuje kri, preprečuje tudi možnost srčne kapi. Študije so dokazale tudi, da izboljšuje gostoto kosti in zato preprečuje osteoporozo. Če čebulo redno uživate, ta lahko prepreči zlom kolka.

 

 

INGVER - Ingver ob redni uporabi krepi obrambne mehanizme in preprečuje prehlade ter pomaga tudi, ko se nahod in bolečine v grlu že pojavijo.  ingver lajša težave z želodcem in črevesjem – pomaga pri napenjanju in krčih, lajša potovalno slabost, pospešuje prebavo, menda celo dviguje apetit; Deluje protivnetno in protibolečinsko, zato je dobrodošel v boju proti raznim vnetjem, prehladom, virozam;pomaga pri izkašljevanju in lajša dihanje IN ŠE IN ŠE ...

 

 

KURKUMA - Kurkuma vsebuje aktivno snov imenovano kurkumin, ki je znana po tem, da stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Prav zato poskrbi, da so jetra zaščitena pred strupi, ki jih vsakodnevno vnašamo v telo. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, indijska medicina in lepotna industrija pa jo že tisočletja uporabljata tako za zdravljenje rakavih obolenje in različne vrste luskavice. Ženske jo rade uporabljajo za odstranjevanje odvečnih dlak in za lepo kožo.

 

Ker deluje antiseptično in antibakterijsko jo ajurvedski zdravniki uporabljajo za dezinfekcijo ran in opeklin, ker pa tudi pospešuje prebavo in uravnava presnovo, je priljubljena pri ženskah, ki si želijo izgubiti nekaj kilogramov. Zaradi svojega blažilnega učinka pa je zelo uspešna tudi pri zdravljenju želodčnih težav, saj preprečuje nastajanje čirov.

 

 

MED - Hladen čaj z lipovim medom ima zelo pomirjujoč terapevtski učinek. Med je najboljši naravni stimulator imunskega sistema, pomaga pa predvsem pri otrocih in starejših. Pri medu je potrebno paziti, da ne pretiravate, ker lahko povzroči kar nekaj alergij.

 

 

 

ZELENI ČAJ - Največja moč zelenega čaja so antioksidanti, ki jih ima res zelo veliko. Zeleni čaj čisti in krepi imunski sistem, zmanjšuje možnosti za nastanek raka, pomirja in celo pomlajuje. Zeleni čaj priporočajo vseh, ki se borite z odvečnimi kilogrami (Kurilniki maščob), hkrati pa je skodelica čaja lahko tudi dobra alternativa kavi