10 zanimivih dejstev o teku, ki jih še ne poznaš

Številka 12 je izredno pomembna ;)
Ključne besede:
   tek    dejstva    zanimivost    maraton    šport    zdravje

Danes je ljubljanski maraton oz. tekaški praznik vseh Slovencev, ki radi tečejo. Gre za izredno priljubljen šport po svetu, saj je preprost in precej dostopen.  Vse, kar potrebujete so udobne športne superge, primerna oblačila in že ste nared za aktivnost, ki zelo pozitivno vpliva na vaše zdravje.

 

Zanimiva dejstva o teku, ki vas bodo navdušila: 

 

1. Čeprav ste morda med najpočasnejšimi tekači, boste pokurili vsaj 10 kalorij na minuto teka. To pomeni, da lahko pokurite polovico tablice svoje najljubše čokolade v manj kot 23 minutah.

 

2. Belgijski tekač Stefaan Engels je tekač, ki je leta 2011 pri starosti 49 let podrl rekord v največjem številu pretečenih maratonov. Zabeležil jih je 365. v enem letu. 

 

3. Športniki, ki so oblečeni v rdeča oblačila, naj bi imeli statistično gledano večjo možnost za zmago.

 

4. Maročan Hitcham El Guerrouj je tekač, ki ima rekord v najhitreje pretečeni milji (cca 1,6km). Za to razdaljo je potreboval samo 3 minute in 43 sekund. 

 

5. Najhitrejša tekačica je Svetlana Masterkova, ki je zgoraj omenjeno razdaljo pretekla v pičlih 4:13 minutah.

 

6. Povprečni človek ima v sebi oz. v zalogah maščobe, toliko energije, da bi lahko tekel neprekinjeno 3 dni in to 24km/h! 

 

7. Najstarejši človek, ki je pretekel maraton je bil Indijec Fauja Singh, ki je začel teči šele pri 89-ih, maraton pa pretekel pri svojih dopolnjenih 100 letih. Nikoli ni prepozno. 

 

8. Ženske do leta 1972 niso smele teči na Bostonskem maratonu. Ampak to jih ni ustavilo. Leta 1966 je Roberta Gibbs skočila izza grmovaja, za katerim se je skrivala in pričela s tekom. Maraton je končala z rezultatom 3:21:25, ki sicer ni bil sprejet, je pa bila prva ženska, ki je pretekla omenjeno progo. 

 

9. Na leto je prodanih več kot milijardo superg po celem svetu. 

 

10. Športno aktivni ljudje imajo 60% manjšo verjetnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni. 

 

11. Ko tečemo, v naših stopalih deluje kar 33 sklepov, 26 kosti in 112 vezi. 

 

12. Glasba poveča tvojo zmogljivost pri teku za kar 15%. Zato vedno tecite, da poslušate čim več dobre glasbe. Tecite z Radiem 2. :)