Razlog, zakaj imate velikokrat mrzle roke

Manj, ko imate mišic, bolj vas zebe
Ključne besede:
   dlan    roke    mrzlo    mraz    mišice    trening    uteži    toplota    segrevanje    raziskava

Ženske se z mrzlimi rokami oz. dlanmi soočajo pogosteje kot moški in odgovor, zakaj je temu tako, je enostaven. Raziskovalci z univerze v Cambridgeu so ugotovili, da se razlog skriva v količini mišic. Ljudje, ki imajo večjo mišično maso so manj občutljivi na izgubo toplote in se hitreje tudi segrejejo. 

 

Raziskavo so opravili s 114 udeleženci, ki so jim za 3 minute dlani potopili v mrzlo vodo. S pomočjo toplotnih kamer so nato opazovali segrevanje rok in nato rezultate primerjali z njihovimi telesnimi statistikami, vključno z njihovo telesno sestavo maščobe in mišic. 

 

Roke imajo veliko razmerje med površino in volumnom, zato posledično težje vzdržujejo toplotno ravnovesje v hladnih razmerah. S študijo so želeli preučiti vpliv velikosti telesa in telesne sestave na toplotno izgubo in ponovno segrevanje rok, da bi ugotovili, ali telesne značilnosti kaj vplivajo na temperaturo rok in njihovo spretnost v hladnih razmerah.

 

Glavno vlogo pri termoregulaciji v resnici igrajo mišice, ki so pravi dinamičen sistem za ustvarjanje toplote

 

Zmotno je prepričanje, da je količina maščobe v telesu tista, ki ogreva telo, zato velikokrat slišimo koga reči: ''Eh, saj njega ne zebe, ker je bolj debelušen,'' pa temu ni tako.

 

Nasvet: Če imate konstanto mrzle roke ali noge in ne veste, kako bi si pomagali, je morda čas, da začnete malce več trenirati oz. dvigovati uteži ;)