Zakaj moški tako jamrajo, ko so prehlajeni? Tukaj imamo odgovor!

Dokazano se boste temu nasmejali :)
Ključne besede:
   moški    prehlad    zdravje    vročina    jamranje    dokaz    zdravnica    študija    bolezen

Moški, ki težko prenašajo prehlade, viroze in vročino (ki je običajno 37,1) so predmet posmehovanja in norčevanja. A nemški znanstveniki so prišli do ugotovitev, zakaj je temu tako in ali se moški res počutijo tako slabo ali gre samo za igranje?

 

Nemška zdravnica se je odločila narediti prav posebno raziskavo in je pričela iskati razlike med imunskim sistemom med moškim in žensko. S to študijo je dokazala, da je »moški prehlad« resničen in da se moški počutijo drugače kot ženske, ko so prehlajeni. V angleških slovarjih je »moški prehlad« stanje, kjer je bolezen, kot je na primer prehlad, s strani pacientov predstavljena kot življenjsko nevarna. A obstaja genetski razlog, zakaj se ženske na prehlad odzovejo bolje kot pa moški. Po raziskavah naj bi bil estrogen tisti, ki ženske ščiti pred obolenjem njihovega telesa in pred agresivnimi mikroorganizmi, ki v času prehlada in gripe napadajo telo.

 

Da bi bolje razumeli vse skupaj, so strokovnjaki od moških in ženskih donatorjev zbrali celice. Le te so bile izpostavljene virusu gripe in ugotovljeno je bilo, da se je estrogen v ženski celici hitro odzval proti nevarnim mikroorganizmom, medtem ko v moški celici niso ničesar, kar bi preprečevalo bolezen.

 

»Enostavno rečeno, zaradi razlik v reakciji imunskega sistema na bolezen je pri moških bolj verjetno, da bodo bolezen prebolevali dlje kot ženske«, je povedala avtorica raziskave.

 

Pojasnila je, da se proti mikroorganizmom, ki napadejo telo določene osebe borijo točno določene celice, ki pa so učinkovite samo v boju proti nekaterim povzročiteljem bolezni. Pa še to se morajo te celice, če želijo biti uspešne v boju proti bolezni pomnožiti krat milijon.

 

In tu prihaja do razlik v imunski reakciji med spoloma: medtem ko ženski hormon estrogen pomaga pri podrejanju posebnih celic, ki povzročajo bolezen, je vpliv moškega spolnega hormona testosterona drugačen. »Ženski imunski sistem tako reagira veliko hitreje in bolj agresivno na mikroorganizme, ki povzročajo bolezen, kot pa imunski sistem pri moškem.« Ugotovili so še, da večja kot je količina testosterona pri moškem, manjša je njegova odpornost.

 

Je pa tu po besedah strokovnjakov še ena stvar, zaradi katere moški težje prenašajo virusne prehlade. Moški se namreč pogosto prehranjujejo bolj nezdravo, manj so disciplinirani tudi, ko pride do bolezni. Medtem ko ženske takoj reagiramo z raznimi zdravilnimi pripravki, pa moški kar čakajo in čakajo … in jamrajo!