Navade, ki vas postarajo in vam ''delajo gube''

Izognite se vsakodnevnim slabim navadam in ohranite mladost ;)
Ključne besede:
   staranje    koža    navade    hrana    sladkor    slamica    gube    zdravje    ličenje    spanje

Če ste veliko pod stresom, se morate zavedati, da kronični stres povzroča izločanje svobodnih radikalov, ki poškodujejo celice in so posledično odgovorni za staranje. Ampak ni samo stres tisti, ki vam povzroča gube. Na seznamu je še 6 stvari, ki vas postarajo in se jim skušajte izogniti.

 

BEL SLADKOR

 

 

Sladkor ni škodljiv le za vaše telo in kopičenje odvečnih kilogramov, temveč vas za kakšno leto tudi postara. V koži se molekule sladkorja vežejo na proteinska vlakna v vsaki naši celici, to pa ima za posledico izgubo sijaja in tonusa kože, povečajo se gube in pore. Skušajte zmanjšati uživanje sladkorja in ga nadomestite z drugo hrano, ki si jo lahko privoščite brez slabe v vesti.

 

PREMALO SPANJA 

 

 

Vsi vemo, da je spanec zelo pomemben, da naše telo funkcionira karseda normalno in da je treba spati vsaj 7 ur na noč. Če ne spite dovolj, hodite pozno spat in zgodaj vstajate, potem pa to prinaša določene posledice. Ne samo, da imate podočnjake, ampak premalo spanca spodbuja tudi staranje. 

 

PREMALO AKTIVNOSTI 

 

 

Skušajte v svoje življenje vnesti čim več gibanja in če ne gre drugače, namesto tekočih stopnic izberite navadne, v službo pa se peljite s kolesom (če imate možnost). Več kot priporočeno je, da greste vsaj 1x na dan na krajši sprehod in se nadihate svežega zraka. Ne samo, da boste svoje telo spravili v formo, temveč se boste počutili odlično, energično in mladostno. 

 

PITJE PO SLAMICI

 

 

Ženske zelo rad pijejo po slamici, da bi preprečile madeže na zobeh, hkrati pa se ne zavedajo, da to povzroča nastanek gub okoli ustnic in celo okoli oči. 

 

KAJENJE

 

 

Kajenje vpliva na celo telo in ko se ga obremenjuje s strupi kot so cianid, karbonski monoksid, katran, fomaldehid in druge kemične snovi, možgani preusmerijo vitamine stran od kože in jih uporabijo drugje. Nikotin tudi zmanjšuje pretok krvi v globlje plasti kože imenovane dermis, kar se kaže v tem, da dobi manj kisika. Koža zaradi tega postane uvela, suha, se lušči in je manj odporna proti zunanjim faktorjem. Sčasoma se koža povesi in zguba, saj telo ne more dovolj učinkovito proizvajati kolagena.

 

PREKOMERNO LIČENJE

 

 

Z ličenjem ni nič narobe, če znate ličila uporabljati pravilno in predvsem v mejah normale. Predvsem je pomembno, da ličila zvečer odstranite z obraza in pustite koži, da med spanjem diha. Prav tako je pomembno, da na kožo nanašate ličila, ki niso preveč agresivna, ne vsebujejo škodljivih snovi in jih kupujete na preverjenem trgu. Koža vam bo hvaležna.