8 fraz, ki jih svojim otrokom ne govorite: Bolj škodijo, kot koristijo

Starši, pazite na svoje besede ...
Ključne besede:
   otrok    fraza    starši    škoda    travma    vzgoja

Otroke ne uničujejo le fizična in verbalna nasilja, pač pa tudi povsem nedolžni ponavljajoči se stavki, ki jih slišijo in prodrejo v njihovo podzavest, so zapisali v članku na spletni strani Sensa.

 

To je 8 fraz, ki otrokom škodujejo in bi se jih starši morali izogibati: 

 

''Ne bodi tako občutljiv! Pretiravaš!''

 

Otroci imajo svoj čustveni mehanizem in je drugačen od našega. S stavkom ''ne bodi tako občutljiv,'' ga spodbujate, da potlači svoja čustva v sebi, kar pa ni dobro za njegov razvoj. Spodbujajte ga in ga skušajte razumeti. Naj to razvozla na svoj način, ki je bolj zdrav.

 

''Takšno je pač življenje''

 

S to frazo otrokom pustimo, da sprejmejo slabe situacije kot nujno zlo in jim damo vedeti, da so nemočni. Namesto tega jim je dobro povedati, da so včasih situacije tudi slabe, se zgodijo z namenom in se jih da rešiti. Spodbujajte jih da se iz danih situacij naučijo odgovornosti in se zavedajo svojih napak.

 

 

''Nehaj, jokati''

 

Reči otroku naj neha jokati je kot da bi prosili rano, naj neha krvaveti brez da bi jo sanirali in pozdravili. In tako se otroci že v mladih letih naučijo potiskati svoja čustva.

 

''Ker sem jaz tako rekla!''

 

Takšen stavek da otroku vedeti, da imajo odrasli vso dominatno kontrolo nad situacijo in je vsako njihovo vprašanje ali radovednost irelevantna ter brez vrednosti. In tako utišamo otrokovo naravno radovednost… In tudi kasneje v življenju bodo raje tiho, saj bodo imeli občutek, da njihova vprašanja niso vredna, da bi kdor odgovarjali na njih.

 

 

''Zakaj nisi kot brat, sestra, sestrična ...''

 

Primerjanje z drugimi, nenehno tekmovanje kdo je boljši na otroku pusti posledice. Otrok se počuti slabo in ima občutek manjvrednosti. S tem stavkom poteptate njegovo samozavest in mu date vedeti, da iz njega ne bo nič.

 

''Zmešalo se mi bo zaradi tebe''

 

Res je, da znajo biti otroci včasih svojeglavi in staršem nemalokrat stopijo na živce, a jim tega nikakor ne povejte  v obraz. Če boste nenehno na glas pred njim govorili, da se vam bo zaradi njega zmešalo, bo to vzel kot nekaj slabega in bo imel občutek krivde.

 

''Tiho bodi!''

 

Ta vsakdanja fraza lahko naredi ogromno škodo. Če gre za situacijo, ko je zahtevana tišina, to obrazložite, nikar pa ne zatirajte otrokovih vprašanj in mnenj.

 

''Če ne boš naredil tega, bo ...''

 

V tej frazi uporabljamo ustrahovanje kot sredstvo, da bi spodbudili spremembo otrokovega vedenja. Ta način pa bodo tudi sami kasneje uporabljali v življenju. Premislite torej vse svoje fraze, ki jih nevedoč prenašate na potomce. Ko se soočate s težavami z otroci, iščite vzroke problemov, dajte jim svojo pozornost, predvsem pa se z njimi odprto in mirno pogovarjajte o vedenju.