10 pravil sončenja, ki jih morate poznati

NE POZABITE: Pijte veliko tekočine, da kožo zaščitite tudi od znotraj
Ključne besede:
   sončenje    pravila    krema    zaščita    škodljivo    poletje

Poletje je čas, ko se ljudje sončijo in prepuščajo sončnim žarkom. Zdravo ali nezdravo, marsikdo hrepeni po zagorelem telesu, zato poleg naravnega sončenja, obiskuje tudi solarije, v dobri veri, da čimprej pridobi želeno polt. Dokler ne pride do posledic kože, je vse v najlepšem redu, a vseeno je dobro, da poznate pravila zdravega sončenja in se jih tudi držite.

 

Ste vedeli, kaj sploh pomeni porjavelost kože? To pomeni, da se je obrambno odzvala na preveč sonca, a kljub temu ne pozabite na kreme, ki jih koža kljub zagorelosti še vedno potrebuje.

 

 

1. Izogibajte se soncu med 11. in 15. uro, saj so takrat sončni žarki najbolj intenzivni in nikakor primerni za to, da svojo kožo ''uničujete''.

 

2. Zaščitite svojo glavo s klobukom, ruto ali trakovi, lahkotnimi oblačili in nosite sončna očala.

 

3. Zaščitne kreme nanesite 15 - 30 minut preden greste na sonce.

 

4. Pomembno je, da nanesete dovolj količine kreme, da bi se ustrezno zaščitili. To pomeni, da telo, odraslega človeka potrebuje 6 čajnih žličk sončnega faktorja.

 

 

5. Občutljivi deli telesa, kot so: področje okoli oči, nosu, ušes, vratu, dekolteja, ram, zgornjega dela stopal (nart) in kolen morate zaščititi dodatno in večkrat nanesti zaščitni faktor.

 

6. Prvih nekaj dni na morju se ne izpostavljajte soncu, v dobri veri, da bi čimprej porjaveli. S tem koži škodite in ji ne naredite prav nobene koristi. Koža bo posledice pokazala kasneje in zagotovo ne bodo nedolžne.

 

7. Kremo na telo nanašajte vsake 2 - 3 ure, lahko tudi pogosteje, če čutite, da vas peče in boste dlje časa izpostavljeni soncu.

 

8. Ne uporabljajte krem, ki so starejše od enega leta, saj ne nudijo dovolj zaščite in dejansko niso več zanesljive.

 

 

9. Čeprav je oblačno, to ne pomeni, da ni možnosti, da vas sonce opeče. Kar 50 % sončnih žarkov prodre skozi oblake, zato se ne zanašajte na to in se vseeno zaščitite.

 

10. Pijte veliko tekočine, da kožo zaščitite tudi od znotraj.