6 pravil, kako uporabljati bankomat v tujini, da ne pride do komplikacij z denarjem

S konverzijo ali brez konverzije?
Ključne besede:
   bankomat    dopust    denar    kune    plačevanje    konverzija    tujina
''Najslabše je, da greš v gostilno in tam skušaš plačati z evri''
Kako pa je s provizijo na bankomatu?
Kje se bolj splača zamenjati denar? V Sloveniji ali v tujini?

Na NLB-jevi spletni strani smo zasledili uporaben članek, kako na dopustu plačevati najugodneje in da pri plačevanju v tujih valutah ne pride do nepotrebnega izgubljanja denarja. Poklepetali smo z nekdanjim turističnim vodičem Oskarjem, ki nam je lepo obrazložil, na kaj je treba biti pozoren pri dvigovanju denarja v tujini in kje se najbolj splača opraviti menjavo.

 

 

Kaj pomeni dvig s konverzijo ali brez nje in kaj je ugodneje? 

 

Dvig gotovine brez konverzije. Bankomat za pretvorbo v evre uporabi menjalni tečaj kartične mreže, ki je praviloma najugodnejši, zato bomo za enak znesek kun v evrih plačali manj.

 

Dvig gotovine s konverzijo. Pri dvigu s konverzijo dvignjeni znesek v kunah v evre pretvori banka lastnica bankomata po svojem menjalnem tečaju. Ti se med bankami razlikujejo, v primerjavi s tečaji kartične mreže pa so manj ugodni. Menjalni tečaj bi se moral vedno izpisati na zaslonu bankomata, razlike med njimi pa so tolikšne, da pri dvigu s konverzijo lahko plačamo tudi 10 odstotkov več kot brez konverzije, opažajo uporabniki.

 

6 pravil, da ne pride do nepotrebnega izgubljanja denarja:

 

Pravilo 1: Na bankomatu vedno izberemo dvig lokalne valute »brez konverzije«.

 

Pravilo 2: Gotovino raje dvigujmo na bankomatih svoje banke ali bančne skupine. Pri dvigih na bankomatih drugih bank vedno pozorno preberimo obvestila na zaslonu bankomata in če se nam zdijo stroški previsoki, izberimo bankomat drugega lastnika, ki ima morda nižjo provizijo ali je sploh nima.

 

Pravilo 3: Pred dvigom preverimo, kdo je lastnik bankomata (to je označeno na bankomatu). Gotovino raje dvigujmo na bankomatih bank. Na bankomatih nebančnih lastnikov bodimo še bolj pozorni na obvestila na zaslonu. Če nam želijo zaračunati nadomestilo, ki ga nismo pripravljeni plačati, ali pa želijo njegovo višino »prikriti«, transakcijo raje prekinimo in poiščimo bankomat banke, ki tega nadomestila morda nima.

 

Pravilo 4: Če nas prodajalec pri plačilu s kartico na prodajnem terminalu vpraša, ali želimo plačati s konverzijo ali brez nje, raje izberimo plačilo brez konverzije.

 

Pravilo 5: Pri kupovanju na spletu izberimo plačilo v lokalni valuti spletnega trgovca in bodimo pozorni na morebitne dodatne provizije.

 

Pravilo 6: Za dvig gotovine na bankomatih uporabljajmo debetne kartice oziroma kartice bančnega računa (NLB BA Maestro) in ne kartic z odloženim plačilom.

 

 

~ Kako pa na spletu?

 

Za organizacijo počitnic, nakup letalskih vozovnic, rezervacijo hotelov, najem vozil in podobno, vse pogosteje uporabljamo splet in tam lahko plačujemo tudi v neevrskih valutah. Tudi spletni trgovci nam poleg plačila v svoji lokalni valuti lahko dajo na izbiro tudi plačilo v evrih. Za preračun uporabijo svoj tečaj, ki je precej manj ugoden od kartičnega. To lahko preverimo sami – primerjamo ceno v evrih, ki jo ponudi trgovec, in ceno v njegovi lokalni valuti, ki jo v evre preračunamo sami (za okvirno oceno uporabimo bančni kalkulator).

 

Bodimo pozorni tudi na morebitne provizije pri plačilu s karticami, predvsem na nadomestila za uporabo plačilnih kartic pri posrednikih za prodajo letalskih vozovnic. V EU trgovci (spletni in fizični) za uporabo debetnih in kreditnih kartic ne smejo zaračunavati dodatnih pristojbin. Pravila EU pa ne veljajo za vse kartice (npr. za American Express in Diners Club).

 

~ S katerimi karticami plačevati in dvigovati gotovino v tujini?

 

Na bankomatih gotovino dvigujmo le z debetnimi karticami, kot je NLB BA Maestro. Na brezstičnih bankomatih lahko za dvig uporabimo tudi mobilno denarnico NLB Pay (vendar pa za dvig uporabimo kartico NLB BA Maestro). Kartic z odloženim plačilom za dvig gotovine zaradi višjih provizij ne uporabljajmo.

Za plačila na prodajnih mestih lahko uporabimo katero koli NLB Plačilno kartico, na brezstičnih – teh je v Sloveniji in v Evropi že večina – tudi mobilno denarnico NLB Pay.

 

~ Plačevanje na plačilnih mestih

 

Ko s karticami plačujemo na plačilnih mestih, praviloma plačamo v lokalni valuti, brez konverzije. Vendar pa ni vedno tako. Tudi na Hrvaškem se lahko zgodi, da nas prodajalec pri plačilu vpraša, ali želimo plačati s konverzijo ali brez nje (v evrih ali kunah). V tem primeru, tako kot pri dvigu gotovine, izberimo plačilo v lokalni valuti, brez konverzije, saj se za pretvorbo v evre uporabi menjalni tečaj kartične mreže, ki je navadno ugodnejši od komercialnega tečaja lokalne banke.

 

~ Se vam je kdaj zgodilo, da na kartici na dopustu niste imeli dovolj limita? Ali pa ste morali hitro opraviti bančno storitev, pa ste bili v tujini in niste mogli iti na banko? Takrat vam priskočijo na pomoč bančniki po video klicu.

 

Ko dvigujemo gotovino v okoljih, ki jih slabše poznamo, je treba še več pozornosti nameniti izbiri bankomatov. Upoštevajmo varnostna pravila in tudi stroške. Pametno je izbrati bankomate, ki so v lasti bank, saj so menjalni tečaji in provizije v mrežah bankomatov nebančnih lastnikov lahko izrazito neugodni. Taki bankomati so tudi v državah, kamor Slovenci pogosto potujemo (na Hrvaškem imajo na primer tudi bankomate Euroneta in Auro Domusa), in uporabniki opozarjajo na previdnost.