Idealna ura za na pot, da se izognete gneči na cesti

Najbolje se je vračati pozno zvečer, a ne prepozno - po 18. uri
Ključne besede:
   avto    vožnja    ura    gneča    pot    kdaj    cesta    dopust    čas

V upanju, da bi se izognili gneči na cesti se večina ljudi na pot odpravi pozno ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah, kar pa ni vedno najboljša ideja, saj je takrat največ prometnih nesreč.

 

KDAJ NA POT? V soboto zjutraj se je hrvaškim cestam najbolje izogniti (poveča se tudi število turistov iz tujine, ki prečkajo naše prehode) in se na pot odpraviti v petek zvečer. Okoli 15. ure se začne promet proti Hrvaški gostiti, okoli 18. ure pa se ceste nekoliko sprostijo, zato je takrat čas, da se odpravite na pot.

 

KDAJ DOMOV? V nedeljo gneča nastane že zjutraj, okoli 10. ure, prav tako odsvetujejo, da se na pot odpravite v nedeljo popoldne (po kosilu). Najbolje se je vračati pozno zvečer, a ne prepozno - po 18. uri. 

 

Pravo uro na pot, da ne bo zastojev in gneče

 

 

Statistično gledano se največ hudih prometnih nesreč zgodi pozno ponoči, saj je veliko voznikov za volanom zaspanih, vsak deseti do štirinajsti slovenski voznik pa je v zadnjih dveh letih za volanom že zaspal. 

 

Kdaj je vožnja najbolj tvegana? Če spite manj kot 6 ur, imate slabo kakovost spanca in se že dolgo niste dobro naspali. Kriv je tudi hiter tempo življenja, premalo časa za popoldansko spanje, zgodnje vstajanje in pozno odhajane v posteljo, stres na šihtu in podobno. Prometne nesreče, ko ljudje zaspijo za volanom se dogajajo med 2. in 6. uro zjutraj in med 14. in 16. uro popoldne, ko se utrujeni vračajo iz službe. 

 

Nočna vožnja torej poveča tveganje za nesrečo od 5x do 6x bolj, saj so to ure, ko so naši možgani manj budni in pripravljeni na spanje. Če začutite, da se vas med vožnjo loteva spanec, takoj ustavite vozilo na primernem mestu in spijte kavo, ali pa raje odspite 15 - 20 minut. Bolje priti pozno na cilj, kot povzročiti nesrečo in ogorožati sebe ter življenje drugih.