Veste, kaj pomenijo oznake na plastenki in zakaj ne smete iz nje piti večkrat?

Večina uporabnikov se ne zaveda, kaj pomenijo oznake na plastenki
Ključne besede:
   plastenka    oznaka    uporaba    enkratno    voda    nevarnost

Zavedamo se, da je pitje vode izredno pomembno, zato se trudimo, da bi je čez dan popili čimveč. Zaradi tega smo se s seboj navadili nositi stekleničko vode, še najraje pa si kupimo plastenko vode v trgovini in jo nato uporabimo večkrat. Enostavno nalijemo vodo iz pipe in je zadeva rešena. A ravno tukaj se pojavi težava. 

 

Nihče se namreč ne zaveda, kako nevarno je piti vodo iz iste plastenke večkrat, saj so namenjene enkratni uporabi. Večina uporabnikov pa sploh ne ve, kaj znaki na plastenki v resnici pomenijo, zato preverite tukaj:

 

 Preveri, kaj pomenijo znaki na plastenki in ostalih produktih, ki jih uporabljaš

 

Glej številko v trikotniku

 

 

 

1 PET / PETE (Polietilen terefalat) -> Iz te vrste plastike je izdelana večina plastenk za enkratno uporabo, saj pri njih obstaja nevarnost izločanja težkih kovin in potencialno kancerogenih - rakotvornih snovi, kot sta acetaldehid in DEHA. Zato jo odsvetujejo za večkratvno uporabo in jo je treba po uporabi takoj zavreči.

 

2 HDP (HDPE) -> To je nenevarna vrsta plastike, saj je pri njej najmanjša verjetnost, da bi se kemikalije sproščale v vodo. Iz te plastike so izdelane embalaže za šampone, mleko, sok, jogurt in ostale detergente.

 

3 V / PVC (polivinilklorid) -> Nevarna plastika, saj se iz nje v vodo sproščata dve strupeni kemikaliji (DEHP in BPA). To sta snovi, ki motita delovanje hormonov. Iz nje so izdelane plastenke, igrače, folija za živila in drugi pripomočki, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju.

 

4 LDPE (polietilen z nizko gostoto) -> Ni nevarna plastika, saj v vodo ne spušča nevarnih snovi. Običajno jo uporabljajo za zamrzovanje živil, pri shranjevanju živil in vrečkah za nakupovanje.

 

5 PP (polipropilen) -> Nenevarna plastika, ki je bele ali polprozorne barve. Uporabljajo jo za jogurtove lončke, plastične lončke, slamice, sokove ...

 

6 PS (polistriren) -> Plastika, ki ima oznako 6 je lahko škodljiva zdravju, saj se v vodo sprošča striren, ki je kancerogena (rakotvorna) snov in povzroči slabo počutje, glavobol, zmedenost in omotičnost. Uporablja se predvsem pri kavnih skodelicah za enkratno uporabo in pri embalažah s hitro prehrano.

 

7 PC / PLA (polikarbonat) -> Pri proizvodnji PC se uporablja bisefnol A oz. BPA, ki je zdravju zelo škodljiv, saj povzroči težave s hormoni, prebavo, vpliva pa celo na razvoj možganov, imunski sistem, povzroča pa tudi rast rakavih celic. Nekoč se je nahajal v plastičnih ''stekleničkah'' za dojenčke, a so ga leta 2011 v Evropi prepovedali prodajati.

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Program
Kontakt | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del

Copyright © 2017 Radio 2