Najpogostejša napaka pri umivanju zob, ki jo dela večina

Najpogostejša napaka je, da si zobe umivamo prekratek čas
Ključne besede:
   zobje    umivanje    napake    zobna pasta    čistoča    ščetka

Umivanja zob se naučimo že v rani mladosti in se nam ne zdi nič posebnega ali nekaj, čemur bi morali posvetiti ure in ure učenja. Preprosto vzamemo ščetko, damo nanjo zobno pasto in začnemo veselo drgniti. Pri večini to ne traja več kot 1 minuto, spet drugi pa pri umivanju pretiravajo in si dlesni spraskajo do krvi. Tukaj imamo nekaj hitrih nasvetov, kako pravilno umiti zobe:

 

Najpogostejša napaka je, da si zobe umivamo prekratek čas. Zobozdravniki priporočajo, da si zobe umivate vsaj 2 minuti, povprečno pa jim ljudje posvetijo le 46 sekund. 

 

Zobe umivamo premalokrat, se pravi le 1x na dan. Zobe je dobro umiti vsaj 2x dnevno, in sicer zjutraj ter še bolj pomembno zvečer. Če jih radi umijete po vsakem obroku s tem ni nič narobe, ni pa dobro pretiravati. 

 

Zobe si umivamo pregrobo in ščetko pretrdo pritiskamo na zobe, s čimer lahko izzovemo krvavitve dlesni. 

 

Veliko ljudi med umivanjem ob uporablja napačno tehniko in si s tem ne odstrani vseh oblog. Večina jih pri umivanju zob ni dovolj natančnih, zlasti radi preskočijo ščetkanje notranje strani zob.

 

Nekaj nasvetov, kako pravilno umiti zobe:

 

- Zobe si umijte pred zajtrkom, saj je to idealni čas, da preprečite bakterijam, da v ustih s pomočjo hrane ustvarijo kislino in s tem zobno gnilobo.

 

- Za umivanje potrebuješ za grahovo zrno zobne paste.

 

- Izogibaj se močenju ščetin, saj boste s tem izboljšali odstranjevanje zobnih oblog.

 

- Uporabljaj brezalkoholno ustno vodico, saj alkohol lahko uniči dobre bakterije v ustih. 

 

- Ne pozabite ščetkati tudi jezika!