Zakaj ne smete NIKOLI oblizniti metlic mešalnika?

E.coli bakterija najpogosteje pride v telo z vnosom surove hrane
Ključne besede:
   metlice    mikser    čokolada    salmonela    bakterija    okužba    e.coli    surovo    otroci

Ni človeka, ki ne bi vsaj enkrat v življenju polizal slastne kremne zmesi iz metlic mikserja in se pri tem malce posladkal. To najraje počnejo otroci, ki pomagajo mami pri peki in s tem ''očistijo'' vse metlice ali žlice na katerih se je nabrala sladka krema. A to početje ni primerno in se mu je dobro izogniti. 

 

Surova moka, ki je običajno dodaš v kremno zmes, ni toplotno obdelana in je največji ''krivec,'' da v telo vneseš bakterije. Kremne zmesi za pripravo sladic, pa običajno vsebujejo tudi jajca, kar povzroča salmonelo.

 

E.coli bakterija najpogosteje pride v telo z vnosom surove hrane

 

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je javnost opozorila, da se lahko od surove moke, ki ostane na metlicah in je s prostim očesom včasih ne zaznamo, z lahkoto dobi bakterijo E. coli. 

 

Bakterija E.coli (escherichia coli) je naravno prisotna v črevesju ljudi in živali ter je po večini popolnoma neškodljiva. Zdravi odrasli ljudje po okužbi s to bakterijo hitro okrevajo (v roku enega tedna), stanje pa se lahko zaplete pri otrocih in starejših, saj lahko pride do odpovedi ledvic.

 

Kako prepoznati simptome okužbe z E.coli bakterijo:

 

- blaga driska, ki lahko preide v krvavo

- trebušni krči, ki jih spremljajo močne bolečine in zatrdelost v trebušnem predelu

- slabost in bruhanje

 

Z E.coli bakterijo pa se lahko okužiš tudi s hrano, kot je mleto goveje meso, nepasterizirano mleko, surovo sadje in zelenjava ali jo v telo vneseš s pitjem umazane vode.

 

Slastna surova krema nikakor ni primerna za lizanje, če ni toplotno obdelana

 

Primer okužbe so največkrat zaznali ravno pri lizanju metlic za mikser ali žlic s katerimi so ljudje pripravljali različne zmesi, kreme za kolače, sladice in piškote. Če zmes ni toplotno obdelana, obstaja velika možnost, da se zaradi tega v telesu razvije bakterija ali okužba s salmonelo. 

 

V teh praznikih zato metlic ne ližite, sploh pa jih nikar ne ponujajte svojim otrokom, ki še kako radi dol poližejo sladko zmes. Šele, ko zmes uporabite za peko in spečete želeno sladico, s tem uničite vse bakterije.