Sta zaljubljena ali se ljubita? Več kot polovica parov živi v zmotnem prepričanju

Zaljubljenost slej ko prej mine ...
Ključne besede:
   ljubezen    zaljubljenost    razmerje    razlika    odnos

Razlika med ljubeznijo in tem, da si v nekoga zaljubljen je precej velika. Zaljubljenost slej ko prej mine, nato pa nastopi čas realnosti. Če sta za skupaj, potem se vajin odnos razvije v nekaj več in preraste v ljubezen, lahko pa spoznata, da sta bila le brezglavo zaljubljena in preprosto končata ter gresta vsak svojo pot.

 

ZALJUBLJENOST

 

Občutek imaš, da boš s to osebo srečen do konca življenja

Je iluzija, da bo sreča trajala večno. Je mit o romantični ljubezni, ki je strašanska laž. Namreč, da obstaja en moški, za eno žensko in da je to zapisano v zvezdah ter da se je vse zgodilo z razlogom ni čisto res. Na odnosu je treba delati in nič ne pride samo od sebe.

 

Si v sedmih nebesih in totalno zasanjan

Zaljubljenost je predvsem fiziološki pojav, saj telo takrat preplavljajo morfini t.i. hormoni sreče. Neprestano si v ''sedmih nebesih,'' si zasanjan in počutiš se, kot da nisi na zemlji. Vse okoli tebe je popolno in prelepo.

 

Nonstop bi seksal

Zaljubljenost je vezana tudi na spolno privlačnost. Hrepeniš po partnerjevem dotiku, njegovi bližini in temu, da bi se predajal strastem. Počutiš se nenasitnega in vse pri partnerju te vzburja. Ta občutek te osrečuje, navdušuje in je zate nekaj novega - tega si želiš več in več.

 

V glavi imaš le osebo, v katero si zaljubljen

O tej osebi razmišljaš noč in dan ter si želiš le, da bi bil z njo vsako sekundo svojega življenja. Hrepeniš po njeni bližini, nonstop gledaš v telefon, če ti je kaj napisala, gledaš njene slike in premišljuješ o trenutku, ko se bosta videla. Nisi zmožen funkcionirati normalno. 

 

Oseba v katero si zaljubljen je BREZ napak! 

Osebo, v katero si tisti čas zaljubljen, vidiš v njeni najboljši luči in zaradi zaslepljenosti ne vidiš njenih napak. Zaradi neprestanega hiperaktivnega delovanja hormonov se ti zdi, da je ta oseba popolna in da jo ljubiš bolj, kot vse na svetu. Zanjo si pripravljen iti na konec sveta in celo narediti kakšno neumnost, ki bi jo kasneje obžaloval.

 

Vse je rožnato

Zaljubljen je biti lažje, kot pa nekoga ljubiti. Občutek zaljubljenosti je podoben neki vrsti zasvojenosti - lepo ti je in vse se ti zdi rožnato. Tvoje življenje je nenadoma lepše in vse težave se ti zdijo rešljive. Sanjaš le o tem, kako boš s to osebo preživljal svoj čas, kako se boš lepo uredil ter se pred njo pokazal v najlepši podobi.

 

LJUBEZEN 

 

V razmerju, kjer se dva ljubita ni vedno vse lepo

Ljubezen je napor. Napor pa zato, ker je razširjanje človekovih omejitev. Svoje omejitve širimo le tako, da jih presegamo. Kadar ljubimo postane ta ljubezen vidna ali resnična le, če se trudimo, če za svojega partnerja naredimo en korak več. Ljubezni ni brez truda – ljubezen je polna truda.  

 

Ko si zaljubljen se ti vidi, ko ljubiš se to kaže v dejanjih

Ljubezen je tisto, kar ljubezen počne. Je dejanje in predvsem volje. Je hotenje. In to vključuje tudi izbiro. Odločimo se, ali bomo ljubili. To pokažemo z dejanji in včasih v zameno ne zahtevamo nič drugega, kot to, da partner ljubi nazaj.

 

Nista nonstop skupaj, a se imata najrajši 

Tudi, če kdaj nista skupaj cel dan, lahko funkcionirata normalno in počneta stvari čisto sproščeno. Nista odvisna drug od drugega, a to ne pomeni, da se nimata rada. Partner je tvoja sreča, smisel življenja in veliko ti pomeni, če opravlja stvari ob katerih je srečen - če je srečen on/ona, si srečen tudi ti. 

 

Včasih si gresta na živce, a si ne predstavljata življenja drug brez drugega

Pridejo trenutki, ko si skočita v lase in bi se najraje stepla. To je pač ljubezen. Z osebo, s katero se imaš iskreno rad, včasih pride tudi do nesporazumov, a je pomembno, da jih znata rešiti ter se o njih odraslo pogovoriti. 

 

Partnerja sprejemaš z napakami ali brez njih

Ljubiti nekoga pomeni, da ga sprejemaš z vsemi napakami in si pripravljen z njim sprejemati kompromise ter se mu kdaj tudi prilagoditi. Ljubezen moraš negovati in razvijati - nič se ne zgodi samo o sebe. 

 

Nisi ljubosumen, ker osebi zaupaš

V razmerju včasih nastopi tudi ljubosumje, a vse do neke mere. Dve osebi, ki se ljubita, si popolnoma zaupata in sta vedno iskreni. Ni potrebe, da bi zaradi partnerjeve odsotnosti težko spal ali zaradi tega bil slabe volje.

 

Nisi odvisen od partnerja

To pomeni, da za preživetje ne potrebujeta drug drugega, si ne dihata za ovratnik, ampak si dopuščata dovolj svobode. Če partnerja ni ob tebi, nisi paranoičen in ne gledaš ves čas v telefon, da se ti javi. Ljubita se in znata živeti tudi po svoje.