Japonke so se uprle nošenju visokih pet na delovnem mestu: Imajo tudi Slovenke s tem težavo?

Ali tudi v Sloveniji obstaja podjetje, ki ženske ''sili'' v nošenje visokih pet?
Ključne besede:
   Japonke    delo    pete    obutev    peticija    upor    siljenje    služba    pravila    dress    code    kampanja

Predstavljajte si, da bi vaš delodajalec od vas zahteval, da vsak dan na delovno mesto pridete v visokih petah, pa čeprav se v njih ne počutite dobro ali še hujše, v njih sploh ne znate pravilno hoditi. No, to se dogaja na Japonskem, kjer je sedaj skupina žensk vložila peticijo, s katero zahtevajo širšo prepoved obveze nošenja visokih pet na delovnem mestu. 

 

Poudarjajo, da so visoke pete za ženske skorajda obvezen del garderobe, ko iščejo službo, pomembne pa so tudi med delom v mnogih japonskih podjetjih. Kot sporočajo, nošenje visokih pet na delovnem mestu sicer ni zakonsko določeno, a zahteva se, da imajo ženske na delovnih mestih obute pete.

 

Visoke pete povzročajo bolečine in ženske spravljajo v nelagoden položaj

 

Če prepoved tovrstne spolne diskriminacije ni izrecno uzakonjena, bodo delodajalci zahteve, ki bazirajo na zunanjem videzu, še naprej izvajali brez posledic. Nekateri so zato pozvali, da se prepovedo tudi ostala pravila oblačenja na delovnem mestu, med drugim skoraj obvezen suknjič in kravata, ki ju morajo v mnogih podjetjih nositi moški zaposleni.

 

Kampanja se imenuje #KuToo, kar izhaja iz besede kutsu (čevlji) in besede kutsuu (bolečina), zasnovala ter začela pa jo je igralka Yumi Ishikawa. 

 

- Sprašujemo se ali tudi v Sloveniji obstaja služba oz. delovno mesto, kjer delodajalec od zaposlenih uslužbenk zahteva, da nosijo pete?

 

- Obstaja v Sloveniji služba, kjer imajo čisto svoj pravilnik nošenja določenih oblačil ali barv? (dress code)