Recept za Veganski burger in Cheeseburger: Za prste obliznit!

Na svetovni dan hamburgerjev si privoščite EN VELIK BURGER!
Ključne besede:
   burger    veganski    cheese    šketa    recept    okusno    hrana    priprava

Na spletni strani bratov Šketa ne zmanjka idej za okusne, enostavne in hranljive obroke, ob katerih ne ostaneš ravnodušen. Danes je svetovni dan hamburgerjev, zato se spodobi, da za vas pripravimo 2 mega recepta, ki vas bosta navdušila in napolnila vaš prazen želodec. 

 

Na spletni strani bratov Šketa smo našli recept za veganski in cheese burger:

 

VEGANSKI BURGER:

Veganski burger, pripravljen iz preprostih sestavin vas bo zasvojil. Idealna izbira za večje piknike, kjer je potrebno poskrbeti za vse goste, tudi tiste, ki ne uživajo mesa. Veganski burger je prava izbira za vse, ki želite povečati vnos zelenjave, ali zmanjšati količino zaužitega mesa. Izredno aromatičen burger je sestavljen iz riža, fižola, orehov, sušenih paradižnikov in dimljene BBQ omake.

 

 

Sestavine:

 

- 100 g mletih orehov

- 150 g kuhanega riža

- 200 g kuhanega rjavega fižola

- 60 g vloženih suhih paradižnikov

- 30 g drobtin

- Ena večja čebula

- 2 žlici BBQ omake (ali kečapa)

- 3 žličke Grill začimbe Kotanyi (ali druge mešanice za žar)

 

Postopek:

 

1. Riž skuhamo in ohladimo.

 

2. Fižol lahko uporabimo kar iz konzerve, če pa želite ga lahko skuhate sami. Z vilicami ga dobro pretlačimo.

 

3. Suhe paradižnike narežemo na drobne koščke.

 

4. Čebulo drobno nasekljamo in popražimo do zlatorumene barve.

 

5. Mlete orehe zmešamo z grill začimbo in na hitro popražimo v ponvi.

 

6. Vse sestavine za burger zmešamo v večji skledi. Uporabimo lahko kuhalnico, ali pa zmešamo kar z rokami.

 

7. Oblikujemo 3-4 večje burgerje, ali 5-6 manjših in odstavimo.

 

8. Žar ploščo dobro segrejemo in burgerje pečemo na vsaki strani približno 5 minut (odvisno od temperature vašega žara).

 

Nasveti:

Ta recept je odlična kombinacija okusov za veganski burger. Ni pa se ga treba držati do zadnje pike. Eksperimentirajte z začimbami, različnimi dodatki, dodajte naribano rdečo peso, če želite bolj zemeljski okus, mleto kumino za dodatno aromatičnost …

 

Burger na fotografiji je pripravljen v kombinaciji z vegansko majonezo, svežo solato, na žaru pečeno čebulo, svežim paradižnikom in chimichurri omako.

 

Domače bombetke bodo še dodatno izboljšale burger izkušnjo. Vzemite si čas in jih specite, boste videli, vaše burgerje boste še bolj vzljubili.

 

CHEESE BURGER:

Noro okusen doma pripravljen cheeseburger s kakovostnimi sestavinami. Priprava vzame približno 10 do 15 minut. Strošek sestavin je nižji kot če burger zgrabite v gostilni. Se splača? Se!

 

 

Sestavine za 1 burger:

 

- 1 bombeta *

- 180 g govedine (zahtevaj drobno mleto, bočnik, vratovina ipd)

- 1/3 drobno narezane čebule

- ½ drobno nasekljanega stroka česna

- 1 narezana kumarica

- 1 žlica majoneze *

- 1 rezina pršuta

- 1 rezina sira

- čili omaka (sriracha, tabasco ipd)

- sol in poper

 

Postopek:

 

1. Meso zmešaj z nasekljanim česnom in pol čajne žlice soli in črnim poprom.

 

2. Oblikuj pleskavico premera do 10 cm, debelina naj bo od 2 do 3 cm, ne stiskaj mesa, naj bo rahlo.

 

3. Dobro zagrej ponev ali žar.

 

4. Pleskavico peči na eni strani 4 minute.

 

5. Obrni, peči še 4 minute, proti koncu jo obloži s sirom.

 

6. Bombeto prereži na pol in jo že vmes rahlo prepraži na notranji strani na ponvi/žaru.

 

7. Na hitro prepraži še rezino pršuta, da postane hrustljava.

 

8. Obloži bombeto s čebulo, namaži majonezo, dodaj kumarice, meso in sir, pršut ter čili omako.

 

9. Po želji še dodaj rezino ali dve paradižnika in list oprane solate.