Na razgovoru za službo se izogibajte tem 4 stavkom!

Ne omenjajte dopusta!
Ključne besede:
   služba    razgovor    delodajalec    način    zaposlitev

Razgovor za službo marsikomu predstavlja stres, saj bi se rad pred novim delodajalcem pokazal v najboljši luči. Ker pa trema včasih naredi svoje, se lahko zgodi, da ga hitro polomimo že pri tem, da povemo napačne stvari, s katerimi si potem delodajalec o nas ustvari napačno mnenje. Tukaj imamo 4 stavke, ki jih pred delodajalcem nikoli ne omenjajte, saj je možno, da vas zaradi tega ne bo zaposli. 

 

Moja slabost je, da sem perfekcionist

 

Prav je, da ste iskreni, odprti in kritični do sebe, a vseeno velja biti previden, ko lahko s tem, ko navedete svoje slabosti povzročite ravno nasproten učinek. Skušajte narediti tako, da slabosti zapakirate na bolj pozitiven način in tudi iz tega potegnete le tisto najboljše. Na primer: ''Sem perfekcionist, saj imam rad stvari narejene popolno in brezhibno, kar mi včasih vzame preveč časa, vendar se znam organizirati tako, da me ne ovira pri delu''.

 

 

S prejšnjim delodajalcem se nisem razumel

 

Ni potrebe, da preveč na dolgo in široko razlagate, zakaj ste izgubili ali zapustili prejšnjo službo, sploh, če se niste razumeli z nadrejenim ali sodelavci. Ne opravljajte tistih, ki jih ni zraven, saj se s tem ne boste pokazali v dobri luči. Bodite čimbolj diplomatski in se izogibajte laganju, saj se lahko hitro razkrinkate. Ne pritožujte se nad prejšnjo službo in ne govorite le to, kako vam je bilo tam težko. Poskušajte najti kakšno pozitivno stvar in povedati, kaj vam je šlo tam odlično. 

 

Prijavil sem se le za vaše delovno mesto

 

Bodočemu delodajalcu nikar ne omenjajte, da se ste prijavili le na to prosto delovno mesto, saj vas lahko v najslabšem primeru označi za lenuha ali nekoga, ki se je čisto slučajno prijavil na razgovor za delo. Dobro je, da imate v mislih vsaj še 2 delovna mesta za katera se zanimate, da vidijo, da ste požrtvovalni in se res trudite najti zaposlitev. Iskreno povejte, zakaj si želite to delovno mesto in zakaj bi bilo dobro, da izberejo ravno vas. 

 

Kdaj si lahko razerviram dopust?

 

Na razgovoru za službo se z delodajalcem dotaknemo tudi stvari, ki nam gredo težko z jezika - to je višina plače, vsekakor pa ne, kdaj boste imeli dopust. Tudi, če ga imate v planu, tega nikar ne omenjajte, saj si bo delodajalec o vas ustvaril napačno sliko, in sicer, da se vam že več ne ljubi delati, pa sploh še niste začeli. Prav tako delodajalci ne marajo delavcev, ki sanjajo le o dopustu in ga preveč koristijo.