Kaj se zgodi, če pojeste banano s črnimi pikicami?

Banane s pikicami imajo ogromno zdravilnih lastnosti
Ključne besede:
   banana    videz    zdravje    rak    pikice    učinki    sadež    telo    zgaga    tlak    kri

Banana je užiten sadež, botanično pa je to jagoda. Po pridelavi so na 4. mestu, takoj po pšenici, rižu in mleku. Zato jejte banane in ostanite zdravi! Vsebujejo idealno kombinacijo ogljikovih hidratov in mineralnih snovi. 

Nikar pa ne zavrzite banan, ko se na njih pojavijo črni madeži ali pikice, saj to pomeni le, da so zrele in proizvajajo snovi, ki preprečijo nastanek raka. Pa ne samo to, imajo še en kup zdravilnih lastnosti, kot so:

 

 

1. Ščitijo pred rakom

 

Banane s črnimi pikicami zadržujejo v sebi faktor, ki uničuje celice pri nastanku rakavih obolenj. Zato je uživanje takšnih banan dobro za vas in vaše zdravje.

 

2. Zdravijo zgago

 

Banane so odličen *antacid, ki vam bo pomagal pri slabi prebavi. So lahke, prebavljive in v želodcu ne ustvarjajo občutka težkosti. Torej, če imate težave s prebavo ali zgago - se pravi vas peče želodec, potem pojejte banano, ki bo obložila vaš želodec ter vam pomagala pri bolečinah.

 

*Antacidi so skupina zdravil, ki se uporabljajo za zmanjševanje kislosti želodčnega soka.

 

 

3. Uravnavajo krvni tlak

 

Če vam krvni tlak niha in si želite, da bi venomer bil enak, je potrebno, da imate v krvi zadostno količino kalija. Banane so bogate s kalijem in zadržujejo v sebi malo natrija, ki je ponavadi tisti krivec, ki dviguje vaš pritisk.

 

 

4. Proti depresivnosti

 

Banane vsebujejo triptofan, ki je ena izmed življenjsko pomembnih aminokislin (gradnik beljakovin), ki jo organizem ne proizvaja sam. Zelo dobre so tudi za miren spanec.

 

5. Proti zaprtosti

 

Banana je pravi odgovor! Ker ima v sebi veliko vlaken je dobra pospeševalka metabolizma.

 

6. Za energijo

 

Če se počutite utrujeni in veste, da boste čez dan imeli veliko aktivnosti - pojejte banano. Dala vam bo ogromno energije in počutili se boste bolje. Kalij, ki ga ima banana je dober za vaše mišice, ostali minerali pa so dobri, da vzdržujejo vašo telesno vzdržljivost. Zato namestno sladkarij ali kave, zberite banano.

 

7. Čir na želodcu

 

Zaradi svoje mehke strukture in lahke prebavljivosti, so banane, ki imajo pikast olupek idealne za vse tiste, ki trpijo za želodčnimi težavami.

 

8. Za tiste, ki trpijo za slabokrvnostjo in proti menstrualnim bolečinam

 

Banane so izredno bogate z železom in so idealne, če imate slabo kri in se borite z anemijo.