Seznam stvari, ki jih morate OPRATI pogosteje, kot si mislite

Anketa je pokazala, da posteljnino operemo premalokrat
Ključne besede:
   pranje    oblačila    kolikokrat    pogostost    umazanija    nega

 So stvari, ki bi jih morali oprati večkrat, kot si mislimo in tukaj imamo seznam, katere naj bi to bile:

 

BRISAČE - tiste, ki jih uporabljate za brisanje rok, naj bi menjali na dan ali dva, odvisno od tega, koliko ljudi jih uporablja, brisače za prhanje pa je smiselno oprati po treh ali štirih uporabah. 

 

 

KAVBOJKE - pred pranjem jih obrnite narobe in jih perite v mlačni ali mrzli vodi. V sušilnem stroju jih posušite pri nižji temperaturi in jih vzemite s stroja tik, preden so povsem suhe. Nato jih zgladite z roko, da preprečite nastanek gub in poskrbite, da njihova oblika ostane nespremenjena. Priporoča se, da jih operete po štirih ali petih pranjih.

 

 

KOPALKE - ko pridete z bazena ali morja, morate kopalke vedno oprati s tekočo vodo, ne pa da jih pustite, da se kar posušijo. Doma jih morate nato še enkrat temeljito oprati, da iz njih odstranite ostanke znoja, sončne kreme, klora in soli. Vzemite blagi detergent, jih operite, temeljito splaknite in posušite - skušajte se izogibati, da jih posušite direktno na soncu.

 

 

PIŽAMA - če se prhate zvečer, potem bo dovolj, da pižamo operete po treh ali štirih zaporednih nošenjih, če pa spadate med tiste, ki se raje tuširajo zjutraj, potem je dobro, da to storite večkrat, saj se ponoči telo preznoji in je tako pižama hitreje ''umazana''.

 

 

POSTELJNINA - rjuhe bi morali oprati 1x na teden v mlačni ali vroči vodi, vzglavnike in odeje pa je treba prati nekje od 3x do 4x letno. Previdno le pri tem, da rjuhe dobro operete, da ne ostanejo ostanki detergentov.

 

 

MODRČKI - modrčke bi bilo dobro oprati po treh ali štirih nošenjih, sploh v mesecih, ko bo bolj toplo in se telo bolj poti. Najbolje jih je prati na roke, posušiti pa na zraku.

 

 

ŠALI, KAPE, ROKAVICE - na pranje teh stvari kar malce pozabimo, a prav tako potrebujejo pranje in to večkrat, kot pa le, ko je konec in začetek zimske sezone. V času zimske sezone bi jih bilo dobro oprati večkrat, sploh, če jih nosite vsakodnevno in ste v njih veliko športno aktivni. Pomembno je, da pred pranjem preberete navodila zapisana na oblačilih, da ne spremenite njihvoe oblike.