6 vonjev, ki sproščajo in blažijo stres

Vohanje določenih vonjev povzroči, da se lažje soočite s stresnimi situacijami
Ključne besede:
   vonj    stres    vohanje    sproščanje    cimet    vanilija    sivka    telo    zdravje    učinek

Vonji spodbujajo naše živce, ki nato posredujejo določene impulze in v nas povzročijo reakcije. Nekatere arome v nas prebudijo vznemirjenje, nas spominjo na prijetne čase ali pa pomagajo celo pri sproščanju, odpravljanju stresa in izboljšujejo razpoloženje. 

 

VANILIJA - vanilija je zelo cenjena tudi zaradi vonja. V neki raziskavi se je izkazalo, da je vonj vanilije 70 odstotkom težko bolnim pomagal, da so bili bolj mirni in so lažje prenašali težko situacijo. Ekstrakt vanilije vsebuje majhne količine vitamina B, niacina, riboflavina, minerale kot so kalcij, magnezij, kalij, mangan in cink.

 

CIMET - vsestranska začimba, ki ima veliko pozitivnih zdravstvenih učinkov, njegov vonj pa prebuja in izboljšuje koncentracijo, odpravlja stres, blaži slabosti in dvigne razpoloženje.

 

CITRUSI - vonj pomaranče, limone, mandarine ali limete je nekaj, kar človeka sprosti in blaži stres. Citrusi so odlični za dvig energije in ko potrebujemo uteho. Pogosto se jih uporablja v kombinaciji z olji za masažo ali v dišečih svečah, ki nas razvedrijo. 

 

SIVKA - sivka je idelana za sproščanje, saj njen vonj na naše telo vpliva pomirjevalno in blaži stres. Pomaga celo pri lajšanju spanca in je izvrstna za tiste, ki jih muči nespečnost. Idealna je tudi za tiste, ki jih mučijo glavoboli.

 

KAVA - zakaj nas vonj kave privlači bolj, kot njen okus? Ko pijemo kavo, njena aroma aktivira center za vonj v možganih, saj vonj vstopi skozi nos z zadnje strani, torej iz grla. Okoli tristo aromatičnih spojin iz kave se raztopi v slini in razvije njen okus, še preden sploh pogoltnemo cel požirek napitka.

 

ČOKOLADA - priljubljena sladkarija spodbudi izločanje endorfinov, ki nam dajejo občutek zadovoljstva in užitka. Že samo njen vonj v nas povzroči občutek sprostitve, ki se nadgradi le še s tem, ko jo okusimo in povzročimo občutek zadovoljstva. Ko jo uživamo, pa se v možganih izloča serotonin, ki dvigne razpoloženje in deluje kot antidepresiv

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Program
Kontakt | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del

Copyright © 2017 Radio 2