Seznam ŽIVIL, ki se jim zobozdravniki izogibajo in jih ne bi nikoli pojedli

Če imate radi svoje zobe, potem je čas, da jih prenehate uživati!
Ključne besede:
   hrana    škodljivo    zobje    gniloba    zobodravniki    nasvet    zdravje

Če želite, da so vaši zobje zdravi in vam ne povzročajo bolečin, je dobro, da poleg rednega umivanja zanje poskrbite tudi tako, da se izogibate uživanju določenih živil. Sladkor je tisti, ki ni škodljiv le za telo, ampak tudi za vaše zobe - sploh, če ga uživate prekomerno.

 

Poglejte si seznam živil, ki so najmanj primerna za vaše zobe: 

 

1. KOKICE

Doma pripravljene kokice so morda super živilo, saj so manj slane, kot tiste, ki so kupljene v trgovini. Pa so dobre za zobe? Zobozdravniki pravijo, da so se že velikokrat srečali s primeri zlomljenih zob ljudi, ko so hoteli pregrizniti koruzo, ki ni bila dovolj pečena ali pa se jim je delček kokice zataknil med zobe. 

 

 

2. SUHO SADJE

Suho sadje je morda res polno vitaminov, mineralov in velja za odličen prigrizek, a je tudi pravi ''strup'' za zobe, če ga uživate v prekomernih količinah. V suhem sadju se namreč nahaja koncentrirani sladkor, ki je povrhu vsega še lepljiv in se rad zalepi v skrite kotičke zob in tam gnije. 

 

 

3. SLADKA KAVA

Najhujše so tiste iz avtomata, saj vsebujejo več sladkorja, kot kava, ki si jo pripravite sami. V kombinaciji z mlekom, pa se ustvari kislina, ki je lahko prava nočna mora za zobe.

 

 

4. TOPLA VODA Z LIMONO

Če ste slišali, da je topla voda z limono boljša kot kava, je morda res, saj dobro deluje na metabolizem in pospeši prebavo. Kaj pa zobje? Tukaj nastane težava, saj limonin sok vsebuje veliko kisline, ki slabo vpliva na zobno sklenino. 

 

 

5. LED

Radi grizljate led, ki ga dobite v pijači? Nikar! Zaradi trdote povzroča krušenje zob in povrzoča njihovo obrabo. 

 

 

6. ENERGIJSKA PIJAČA

Energijske pijače so zelo kisle, vsebujejo veliko sladkorja in imajo precej nizek pH. Čeprav dvignejo nivo energije in imate občutek, da ste se končno prebudili, pa so tukaj tudi slabe strani. Vsebnost sladkorja in ostalih stvari povzroča gnilobo in karies. 

 

 

7. ROZINE S ČOKOLADO

Kdo bi si mislil, da čokolada, ki je oblita po rozinah manj škodi, kot rozine same. V rozinah je ogromno sladkorja, ki se zelo rad zalepi na zobe. V tem primeru pa so rozine s kombinacijo čokolade le še bolj škodljive in pravi strup za zobe. 

 

 

8. ARAŠIDOVO MASLO

Arašidovo maslo je okusno, a je polno sladkorja in ostalih snovi, ki so škodljive za zobe. 

 

 

9. SADJE V KONZERVAH

Motite se, če mislite, da je to zdravo živilo, ker je govora o sadju. Čeprav se sadje smatra za zdrav obrok, temu tukaj ni tako. Konzervirano sadje je polno sladkorja in sirupov, ki povzročijo skelenje in škodijo zobem. 

 

 

10. GUMIJASTI BONBONI

Ne samo gumijasti, tudi ostali bonboni so polni sladkorja in niso preveč prijazni do tvojih zob. Poleg tega, da vsebujejo veliko sladkorja, so tudi zelo lepljivi in se radi zalepijo na zobe, kjer se nabere še več bakterij, ki privedejo do kariesa. 

 

 

11. OMAKE ZA ŽAR

Omake za žar so okusne, a ravno zato tudi škodljive. Karamelizirane so s sladkorjem in začimbami, ki načenjajo zobno sklenino in niso ravno primerne za prekomerno uživanje. Privoščite si raje meso z naravno omako, ki je manj škodljiva.