5 tipov nespečnosti: TIP 1 najbolj ogroža vaše zdravje

Danes je svetovni dan spanja, zato ga namenite počitku ;)
Ključne besede:
   spanje    nespečnost    tip    vzrok    neprespanost    utrujenost

Nizozemski raziskovalci so odkrili, da obstaja kar 5 tipov nespečnosti. Gre za razširjeno težavo, s katero se spopada že skoraj vsak 10 posameznik. O nespečnosti namreč ni mogoče govoriti kot o eni sami motnji, ampak naj bi obstajalo 5 različnih oblik, med katerimi so pomembne razlike. Prav temu, za katero izmed oblik nespečnosti gre, pa bi moralo biti nato prilagojeno zdravljenje.

 

TIP 1 -> Gre za napete osebe, ki se pogosto spopadajo z negativnimi občutki, kar lahko zaradi pomanjkanja spanja, stresa in nevolje vodi tudi v depresijo.

 

TIP 2 -> Za njih je značilno, da so v splošnem manj pesimistični in da se dobro odzivajo na sistem nagrajevanja. Gre za skupino posameznikov, ki ji običajno pomaga kognitivno-vedenjska terapija, do izboljšanja pa večinoma pride tudi ob predpisovanju zdravil.

 

TIP 3 -> To so osebe, ki nimajo težav z nemirom ali negativnimi mislimi, kot je pogosto pri tipu 1, a najraje težave rešujejo brez zdravil, saj se na njih ne odzovejo najbolje.

 

TIP 4 -> Te osebe so precej umirjene in če jih začne mučiti nespečnost, so običajno za to krivi ekstremno stresni življenjski dogodki. V tem primeru samo terapijo v obliki pogovora običajno ne pomaga.

 

TIP 5 -> Gre za običajno najbolj milo obliko nespečnosti, saj ni vezana niti na anksioznost, niti ne na stresne dogodke v življenju. Oseba si lahko pomaga že s tem, da si privošči počitek ali več gibanja.