To je vzrok belih pik in lis na vaših nohtih

Pomanjkanje kalcija se prav tako lahko pokaže na vaših nohtih
Ključne besede:
   nohti    pike    zdravje    bele    pomen    živila    uživanje    hrana

Minerali so v telesu pomembni, saj vplivajo na presnovne procese ter gradijo kosti in zobe. Vplivajo pa tudi na proizvodnjo hormonov, sodelujejo pri prenosu živčnih impulzov in na splošno skrbijo za kvaliteto stanja našega organizma. Med najpomembnejše minerale prištevamo železo, cink, magnezij, selen, kalcij, baker in kalij, a tudi druge nikakor ne gre zanemariti.

 

Bele pike ali lise na nohtih niso vedno vzrok vašega zdravja, temveč gre lahko tudi za poškodbe, kot so udarci, priščipnjeni prsti, itd. Če pa ne veste od kod izvira vaše slabo počutje, na nohtih pa so se vam pojavile bele pikice ali liste, potem ugotovite, če vašemu telesu primanjkuje nekaj, od spodaj naštetega:

 

Pomanjkanje cinka - cink je pomemben element v našem telesu, zato ne pozabimo nanj. Če ga primanjkuje, potem se to kaže tudi v belih lisah in pikah na vaših nohtih. V vaše prehrambene navade vnesite čimveč živil bogatih s cinkom, kot je: špinača, morski sadeži, polnozrnata žita, oreščki in ribe. 

 

 

Pomanjkanje kalcija - pomanjkanje kalcija se prav tako lahko pokaže na vaših nohtih, poleg tega pa vodi v bolečine v mišicah, osteoporozo, nespečnost in celo neenakomerno bitje srca. Uživajte živila bogata s kalcijem, kot so mleko in ostali mlečni izdelki, sezam, sardine, tofu in suhe fige. 

 

 

Pomanjkanje beljakovin - če na podnohtu oz. na mehkem tkivu opazite prečne lise, potem je lahko to znak podhranjenosti oz. znak pomanjkanja beljakovin. Najboljši vir beljakovin so živila živalskega izvora, kot so meso, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki. Beljakovine rastlinskega izvora pa najdete v oreščkih, stročnicah, kot so fižol, grah, stročji fižol, čičerika, leča itd.

 

 

Pomanjkanje železa - ne pozabite na vnos železa. Če ga primanjkuje v vašem telesu, potem so vaši nohti lomljivi, bolj ste utrujeni, imate slabo koncentracijo, bledolični ste in imate krhko sapo. To lahko rešite s tem, da na vaš jedilnik uvrstite več govedine, divjačine, otrobov, sezama, sardin, suhih marelic, sliv, tune, rumenjakov ...

 

 

Glivične okužbe - če so se vam bele lise pojavile na nožnih prstih, potem obstaja možnost glivične okužbe. Če so vaša stopala izpostavljena vlagi ali se prekomerno znojite, nosite visoke pete, potem je res možnost okužbe, ki jo lahko pozdravite tako, da obiščete zdravnika ali se posvetujete v bližnji lekarni.

 

Bele pike na nohtih pa so lahko tudi znak resnejši boleznih, ki jih ne gre zanemarjati. Lahko gre za bolezni jeter ali ledvic, zato ne odlašajte in obiščite zdravnika.