Recept za VEGANSKE krofe z marmelado

Olje za cvrtje poskrbi, da krofi vpijejo manj maščobe, kar pomeni, da jih lahko pojeste več!
Ključne besede:
   sašo    šketa    vegansko    krofi    marmelada    recept    pust    veganstvo    okusno

Veganski krofi po receptu Saša Škete so zelo podobni navadnim. Mleko je tokrat nadomestil mandljev napitek, uporabite pa lahko katerikoli rastlinski napitek. Namesto rumenjakov je dodanega malce več olja, fino lepo rumenkasto barvo pa dobite s pomočjo kurkume. 

 

 Še več uporabnih receptov bratov Šketa pa dobite TUKAJ!

 

Sestavine za 20 krofov:

 

- 1 kg namenske moke za krofe, lahko uporabiš tudi ostro

- pol litra rastlinskega mleka

- 2 kocki svežega kvasa

- pol žličke kurkume

- 4 žlice sladkorja

- 0,5 dl ruma

- 2 dl olja

- sok polovice limone

- limonina lupinica polovice limone

- žlička soli

- 2 zavojčka vanilijevega sladkorja

- 2 litra olja za cvrtje

- sladkor v prahu za posip

 

Priprava veganskih krofov gre pa takole:

 

1. V posodo mešalnika stresite moko.

 

2. V sredino naredite večjo vdolbino, vanjo vlijete toplo mandljevo mleko in povrh nadrobite kvas. Počakaje nekaj minut, da se naredi kvasec.

 

3. Ob strani posode mešalnika dodajte olje, sladkor, limonin sok, limonino lupinico, vanilijev sladkor, sol, kurkumo rum.

 

4. Gnetite 10 minut, dokler testo ne postane voljno. Če testo gnetete z rokami, si vzemite še malce več časa.

 

5. Testo nato razdelite na približno 20 delov in si pomagajte tako, da vsak del testa stehtate. Idealen krof naj bi tehtal nekje okoli 80 gramov.

 

6. Z vsakega dela testa nato oblikujete lepo kroglico, pri tem si pomagate z dlanjo. Razvaljajte ga po pultu.

 

7. Kroglice postavite na pomokano krpo in jih pokrijte. Krofe pustite vzhajati 20 minut, vmes jih enkrat obrnite.

 

8. Počasi segrejemo olje. Idealna temperatura za cvrtje je 170 °C. Temperaturo preverimo s termometrom ali pa leseno kuhalnico. Ko jo pomočimo v olje se okoli nje naredijo mehurčki.

 

9. Pomembno je tudi, da izberete olje za cvrtje, ker se manj vpije v krofe.

 

10. Krof postavite z zgornjo vzhajano stranjo navzdol v olje in jih cvrite na vsaki strani nekaj minut. Vmes spremljajte temperaturo olja.

 

11. Ocvrte krofe dajte na rešetko, da se olje odcedi, nato jih postavite še na papirnato brisačko.

 

12. Še tople krofe napolnite z marelično marmelado. Lahko uporabite borovničevo, čokoladni namaz ali jih pustite brez nadeva.

 

13. Zdaj jih posujte s sladkorjem v prahu in se z njimi nabašite do onemoglosti.

 

Nasveti:

 

Olje za cvrtje poskrbi, da krofi vpijejo manj maščobe, kar pomeni, da jih lahko pojeste več!

 

Krofi ne smejo vzhajati predolgo, niti ne smejo biti premalo vzhajani. Ponavadi je tako, da, ko imate zvaljano zadnjo kroglico, je prva že dovolj vzhajana, da gre v olje.

 

Ko krofe cvrete na prvi strani, lahko posodo pokrijete s pokrovom, med cvrtjem na drugi strani pa pustite odkrito.

 

V kolikor krofi nimajo kranclja, se ne sekirajte preveč, pravi Sašo Šketa in dodaja, da tudi njegovi niso vedno popolni. Razlog neokrancljane krofe pa je največkrat to, da so premalo vzhajani.

 

Dober tek!