Prenos oddaje o spletnem nasilju: Kako varovati zasebnost otrok in kako prepoznati žrtev?

Prenos oddaje se začne ob 18. uri s klikom na spodnjo povezavo!
Ključne besede:
   nasilje    splet    otroci    žrtev    oddaja    v živo    pomoč

Medvrstniško nasilje na spletu postaja v naši družbi vse pogostejši pojav. Z njim se srečujejo tako otroci kot tudi najstniki. Težave, ki jih imajo učenci in dijaki zaradi nasilja, opažajo tudi na delavnicah, ki jih na šolah izvaja Safe.si. Eden izmed večjih izzivov tako za učitelje kot tudi za starše je pomanjkanje empatije do žrtev. Mladostniki, tako nasilneži kot tudi opazovalci, vse prevečkrat odgovornost prelagajo na žrtve, češ da so same izzvale nasilje s svojim vedenjem in objavljanjem na spletu.

 

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte oddajo o spletnem nasilju!

 

Do spletnega nasilja je treba, tako kot do drugih vrst nasilja, zavzeti ničelno toleranco. Veliko je mogoče doseči z ozaveščanjem otrok in najstnikov, saj se pogosto ne zavedajo, kako njihova dejanja (npr. komentarji, objave fotografij itd.) vplivajo na žrtev, ugotavljajo na Safe.si. Poleg učiteljev in šolskih delavcev, ki se pogosto srečujejo s spletnim nasiljem, v nekaterih primerih tudi kot žrtve, imajo pri preprečevanju nasilja odločilno vlogo starši. Ti lahko k izboljšanju pripomorejo z vzgojo, pogovorom o teh temah in nenazadnje tudi s prevzemanjem odgovornosti, če njihov otrok izvaja nasilje nad vrstniki.

 

Osrednji dogodek ob letošnjem dnevu varne rabe interneta bo tudi zato namenjen staršem. Spletna oddaja v živo: Vzgoja za internet, se bo začela 5. februarja ob 18. uri. Ves februar pa bodo lahko najstniki v spletni aplikaciji Lepa misel ustvarjali in glasovali za virtualne majice s pozitivnimi sporočili. Avtorji majic, ki bodo prejele največ glasov, bodo nagrajeni s pravo majico z njihovo lepo mislijo.

 

Razumevanje spletnega nasilja in zaščita pred njim se začne tisti trenutek, ko starši otroku izročijo v uporabo katero od naprav z dostopom do interneta. Ker na Safe.si ugotavljajo, da številni starši ne vedo, kako otroke pravilno vpeljati v uporabo interneta, bodo 5. februarja na dan varne rabe interneta ob 18. uri pripravili pogovor z dr. Albertom Mrgoletom, psihologom in sociologom ter soavtorjem knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo in dr. Benjaminom Lesjakom, strokovnjakom za pravne rešitve informacijske družbe in izvajalcem Safe.si delavnic.

 

V pogovorni oddaji, ki se bo v živo prenašala preko spleta, kasneje pa bo na voljo tudi posnetek, bosta odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj, ki si jih zastavljajo starši, kot je varovanje zasebnosti otrok, kdaj jih vpeljati v uporabo mobilnih telefonov, ali je objavljanje posnetkov na družabnih omrežjih nevarno ipd, kako ugotoviti, da je otrok žrtev spletnega nasilja ... Vprašanja bodo lahko posredovali tudi starši preko Twitterja in strokovnjaka bosta na izbrana vprašanja odgovorila