3 živila, ki pomagajo pri zdravju pljuč, če kadite

To so živila, ki so bogata z antioksidanti in ščitijo pljuča
Ključne besede:
   banana    jabolko    paradižnik    živilo    kajenje    cigareti    pljuča    zdravje    zaščita

Najboljši nasvet za zdrava pljuča je, da zmanjšate kajenje ali preprosto nehate kaditi. Ker pa vemo, da se kajenju nekateri ne želite odreči oz. ne najdete volje za to potezo, potem je rešitev tudi to, da v življenje vnesete živila, ki pomagajo pri zdravju pljuč. 

 

To so živila, ki so bogata z antioksidanti, pomagajo pri dihalih in potencialno izboljšujejo zdravje pljuč. Pomagajo pri obnavljanju pljučnega tkiva in poskrbijo, da se iz pljučnih kril odstranijo toksini. Če kadite že dolga leta, seveda ne morete pričakovati, da se bo s tem, ko boste na dan pojedli dva jabolka, vaše pljučno stanje izboljšalo, zagotovo pa na dolgi rok lahko pripomorete k temu, da se poboljša. Najnovejše raziskave so pokazale, da lahko uživanje teh treh živil izboljša zdravje pljuč in jih obvaruje pred vdihavanjem nikotina. Na seznamu so se znašla jabolka, banana in paradižnik. 

 

BANANA

 

 

Banane so zelo učinkovito zdravilo pri boleznih prebavnega traka, saj vsebujejo veliko vlaknin in tako odpravljajo zgago in jutranjo slabost. Imajo tudi veliko železa, zato umirjajo želodec, pomagajo pa tudi pri zdravljenju mačka. Za tiste, ki želijo izgubiti nekoliko odvečnih kilogramov, so banane zelo zdrav prigrizek, ki zmanjšuje željo po hrani. Pri opuščanju kajenja pomagajo telesu, da si opomore od učinkov nikotina, bananin olupek pa se uporablja tudi za odstranjevanje bradavic.

 

JABOLKA

 

 

Jabolka zaradi obilja vlaknin ugodno vplivajo na našo prebavo, vsebujejo veliko pomembnih vitaminov in mineralov, so pa tudi pomemben vir antioksidantov. Več raziskav je že potrdilo, da lahko jabolka pomembno vplivajo na zdravje naših dihal. Redno uživanje jabolk naj bi tako zmanjševalo pogostost astmatičnih napadov, pljuča varovalo pred kroničnimi boleznimi in rakom ter izboljševalo kapaciteto pljuč. Z jabolkom na dan boste tako zadihali s polnimi pljuči.

 

PARADIŽNIK

 

 

Uživanje paradižnika pospešuje obnovo pljuč, ki so poškodovana od kajenja. Gre za najnovejšo študijo, objavljeno v Evropski reviji za respiratorne bolezni, kjer navajajo, da redno uživanje paradižnika in jabolk lahko upočasni tudi proces naravnega staranja pljuč, predvsem pri ljudeh, ki nikoli niso kadili. Po besedah avtorice študije Vanesse Garcia-Larsen, pljučna funkcija začenja upadati pri starosti 30 let, kako hitro pa je seveda odvisno od številnih zdravstvenih dejavnikov: "Študija kaže, da prehranjevanje s paradižniki in sadjem zmanjšuje posledice upadanja funkcije pljuč in pomagajo pri popravljanju škode zaradi kajenja. Priporočila o uporabi tovrstnih diet bi lahko postala eden od načinov boja proti naraščajočem diagnosticiranju KOPB po vsem svetu".