Beseda leta je postala DREČKA! Komisijo navdušila, ker je tako zelo ''posrečena''

Pasji lastniki naj bi vedeli, za kaj gre
Ključne besede:
   drečka    beseda    leta    zmagovalka    pes    iztrebki    slovar To je drečka! Vam je znano?

To je drečka! Vam je znano?

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovška ZRC SAZU vsako leto izbira predloge za besedo leta in med njimi se velikokrat najde ogromno besed, ki so precej zabavne, zanimive in izvirne. Letos je komisijo najbolj prepričal izraz ''drečka''. Beseda drečka se je zdela komisija posrečena novotvorjenka, zato jo je razglasila za zmagovalko. Navdušeni pa so bili tudi nad izrazom (po)franati, ki je tovorjen po analogiji (po)guglati, kar pomeni iskati na slovarskem portalu Fran.

 

Kaj pa je drečka? To je vrečka za pobiranje pasjih iztrebkov na javnih površinah. 

 

 

Med predolgi za besede leta vsako leto dobijo ogromno novih besed ali besednih zvez, ki v jeziku še niso uveljavljene. Med njimi se velikokrat najdejo zelo posrečeni prevodi iz angleših izrazov, kot je npr. brenčavka, nastala iz besede buzzword in bila v izboru za besedo leta 2017. Najdejo pa se tudi avtohtone slovenske skovanke, v izboru za besedo leta 2017 je bila to projektariat. 

 

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU skozi vse leto prejema predloge za različne nove besede - od profila na Facebooku do elektronske pošte. Tamkajšnji zaposleni zelo pozorno spremljajo dogajanje na področju neologizmov ali novih rab starih besed.

 

''Nekaj od teh besed se znajde tudi v Sprotnem slovarju slovenskega jezika, nad katerim bedi Domen Krvina, od koder nekatere preidejo v SSKJ, druge pa počasi zdrsijo v pozabo,'' so pojasnili.