To so določena živila, ki jih lahko uživate po preteku datuma

Previdni bodite le pri mesu!
Ključne besede:
   datum    rok    živila    uživanje    pretečeno    hrana

Ko hrani preteče rok, takrat se večina vpraša, če je sploh še okusna in primerna za uživanje. Lahko potrdimo, da je, zlasti, če jo imate shranjeno tako, kot ste jo kupili - neodprto. Vprašanje se bolj poraja pri stvareh, ki ste jih že odprli in koliko časa jih sploh še lahko uživate. Za vas smo pripravili nekaj primerov:

 

 

MLEČNI IZDELKI (1 do 2  tedna)

 

Maslo ali skuta - lahko jeste tudi po več kot 10 dnevih, neodprt jogurt pa lahko hranite tudi do dva meseca po preteku roka.

 

Neodprto mleko - hranite ga v hladilniku blizu 1 °C, saj mu lahko to podaljša veljavnost do enega tedna.

 

Mehki sir - zavrzite ga le v primeru, če na njem opazite plesen, pri trdih sirih pa plesen preprosto odrežite stran. V neodprti embalaži je mehki sir uporaben še dva tedna po preteku roka, trdi sir pa tudi do enega leta.

 

 

JAJCA (2 tedna)

 

Jajca lahko zdržijo dlje, kot je napisano na embalaži, a če imate občutek, da niso več uporabna, lahko to preverite še z vodo. Položite jajce v vodo in če ta plava, potem pomeni, da ni več užitno. Če pa se potopi na dno, potem ga le pojejte.

 

KOSMIČI IN OSTALA ZRNA (1 leto)

 

Neodprti kosmiči in ostala zrna so užitna še celo leto po preteku roka, zato ni potrebe, da ji zavržete. Postane kosmiče lahko upirabite na mnogo načuinov, eden izmed teh je, da jih uporabite namesto kruhovih drobtin ali naredite dno za pito.

 

MESO (najbolj občutljivo živilo, zato ne tvegajte)

 

Poleg vonja bodite pozorni na tudi na kakršnokoli spremembo barve in če ima meso na dotik lepljiv/sluzast občutek. Če niste 100% prepričani, da je v redu, ga raje zavrzite. Mesni narezki, kot so šunka, piščančja salama in podobno, pa so v neodprti (original) embalaži dobri še dva do tri dni po preteku roka.

 

PIJAČA

 

Sokovi in ostale podobne pijače - če jih imate shranjene v neodprtih plastenkah, potem zdržijo dobre 3 mesece po preteku roka, v kartonasti embalaži celo 8 mesecev, v steklenici pa kar do enega leta. Odprti sok pa je dobro popiti v treh dneh po preteku roka in bodite pozorni, če se je okoli nabrala plesen - potem ga zlijte stran.

 

Pivo - original zaprto lahko pijemo še nekaj mesecev po preteku roka.

 

Vino - nekatera vina (predvsem sladka bela) lahko z leti celo postanejo boljša. Pomembno pa je le, da so dobro zaprta, saj se v nasprotnem primeru pokvarijo. Če pa imate odprto vino, ga je dobro popiti v enem tednu po preteku roka.