To se zgodi z ženskim telesom, ko preneha s seksom

V življenju pridejo obdobja, ko seks ni več med prioritetami
Ključne besede:
   seks    libido    pomankanje    ženska    simptomi    razlog    slabost

V življenju pridejo obdobja, ko seks ni več med prioritetami, naša telesa pa imajo na to svoj biološki in psihološki odgovor. Pri ženskah se sprostijo vaginalne stene in libido izgine.

 

1. Izguba libida

 

Pri seksualnem nagonu velja pravilo "koristi ga ali pa ga izgubi". Pri ljudeh, ki se vzdržujejo seksa, sčasoma postanejo togi, želja za seksom pa počasi izginja. Nekateri od mojih pacientov to stanje opišejo z rekom "Daleč od oči, daleč od srca" - pojasnjuje seks terapevtka dr. Sari Cooper.

 

 

2. Vaginalne stene se sproščajo

 

Ta problem se večinoma odraža pri ženskah, ki pridejo v menopavzo. Če starejše ženske nimajo rednih spolnih odnosov, se vaginalne stene sprostijo, če pa se ponovno odločijo za spolne odnose, je to lahko na začetku boleče, je opozoril dr. Cooper.

 

 

3. Zmanjšana vaginalna vlažnost

 

Še en stranski učinek, ki je povezan predvsem s starejšimi ženskami, je problem navlaženosti vagine po daljši abstinenci. Pri navlaženju se pojavi problem tanjšanja vaginalne stene, oboje pa je posledica pomanjkanja hormona estrogena. 

Mlajše ženske, stare 20 ali 30 let, bodo imele veliko manj estrogena, ki bo zagotavljal, da ta tkiva ostanejo zdrava, elastična in navlažena v času abstinence. Pri ženskah, ki so starejše od 60 let, pa se estrogen ne vrne več, ko enkrat izgine, je povedala dr. Streicher.

 

 

4. Močnejše bolečine v času menstruacije

 

Pri pomanjkanju spolnih odnosov pri ženskah, se povečajo tudi bolečine med menstruacijo. Čeprav so mnogi nasprotnega mnenja, seks med menstruacijo dejansko blaži menstrualne krče.

Maternica je mišica, veliko žensk pa med orgazmom pravzaprav doživlja krčenje maternice, posledica tega je hitrejše izločanje krvi. Krči se zmanjšujejo, menstrualna kri pa lažje teče ven iz telesa. Prav tako lahko pride do povečane stopnje endorfina, kar prav tako pomaga zmanjšati bolečino pri menstrualnih krčih, je povedal dr. Robert Schneider.

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Program
Kontakt | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Volilna pravila | Seznam predvajanih del

Copyright © 2017 Radio 2