Ste starš, ki preveč pretirava? Preverite 9 znakov!

Nikar mu ne dihajte za ovratnik ... pustite mu, da se osamosvoji čimprej!
Ključne besede:
   starši    mama    oče    otrok    vzgoja    skrb    panika    stres    pretiravanje

Nič ni narobe, če ste skrbni in vas je strah za vašega otroka, a tega naj ne bo preveč. S tem, ko otroku preveč dihate za ovratnik, v dobri veri, da mu pomagate ... se motite! To ga le obremenjuje in ne pusti, da se razvija ter odraste v pogumno, samostojno in samozavestno osebo.

 

9 znakov, ki povedo, da kot starš pretiravate:

 

1. Postanete panični ob najmanjši praski - če vaš otrok pade, se povsem izgubite in zaženete vik in krik. Bog ne daj, da zagledate prasko. Je res potrebno, da še bolj prestrašite otroka? 

 

2. V javnosti otroka kličete z vzdevkom - ne želite, da bi tujec slišal njegovo ime, zato ga v javnosti kličete z raznoraznimi vzdevki, ki so včasih kar malce neumni.

 

3. Na igrišču se lahko igra le tam, kjer ga lahko vidite - otroku ne dovolite, da teka v parku predaleč, da se skriva ali pleza po igralih, kjer ga ne morete videti. Najraje vidite, da sedi pri miru in se igra na enem mestu. 

 

4. Otrok potuje samo z vami - ne pustite, da bi šel vaš otrok na počitnice s sorodniki ali dedkom in babico, saj jim ne zaupate. Najbolj se počutite, če ste vi zraven. 

 

5. Z otrokom velikokrat spite v isti postelji - bodisi ga povabite k sebi ali pa greste kar vi k njemu, v dobri veri, da bo lažje zaspal, če boste vi zraven. S tem mu ne date občutka varnosti, ampak mu jemljete njegov osebni prostor. Nič ni narobe, če se občasno pocrkljate z otrokom in ga pospremite spati, a ni potrebe, da ob njem zaspite vsako noč in se nato še prebudite.

 

6. Že zgodaj mu kupite telefon z namenom, da ga preverjate - kličete ga nonstop in zahtevate od njega, da vas pokliče med šolski odmorom, da preverite, kako je. To je povsem odveč in z vaše strani kar malce neodraslo. S tem otroka obremenjujete in mu povzročate stres. 

 

7. Večino časa ga držite za roko - čeprav je dovolj star in že nekaj časa hodi sam, ga velikokrat držite za roko, tudi tam, kjer ni potrebe. Pustite mu svobodo.

 

8. Oblačite ga staromodno - to počnete zato, da ne bi pritegnil pozornost pedofilov ali se bojite, da bi ga v šoli otroci zbadali, ga morda celo okradli. 

 

9. Hrano najprej poskusite vi, šele potem on - otrok je star dovolj, da zna uporabljati pribor in jesti sam, a še vedno počnete to, da mu hrano narežete, popihate in jo najprej poskusite vi.