Škoda, ki jo povzročite telesu, če nenehno gledate v telefon

Ko pozabite živeti, ker vas je virtualnost ''posrkala'' vase ...
Ključne besede:
   telefon    telo    nezdravo    mobitel    uničenje    škoda    bolečina

Nihče izmed nas si ne zna predstavljati življenja brez telefona in lahko rečemo, da smo že kar vsi malce odvisni od njega. Poglejte si, kakšni so vplivi telefona na vaše telo, če nenehno gledate vanj:

 

1. Uničujete si oči

 

Prekomerna uporaba digitalnih naprav lahko povzroči boleče oči in s tem posledično bolečine v glavi. Simptomi so lahko zamegljen vid, rdeče, utrujene ali suhe oči in težave pri fokusiranju. Živimo pač v dobi, ko smo nenehno obkroženi s tehnologijo, zato poskušajte najti košček dneva, ko ne boste priklenjeni na televizijo, računalnik ali telefon.

 

 

2. Boleč vrat

 

Nenehno gledanje v telefon povzroči tudi bolečine v vratu, saj zaradi potiskanja glave naprej privede do sključene drže. Mišice takrat delajo dvojno, saj se naprezajo, kar privede do bolečine. Medtem, ko vlečete svojo glavo k prsim, vratu naložtite skoraj 30 kilogramov dodatne teže. Kasneje lahko privede tudi do bolečin v hrbtenici.

 

 

 

3. Pomanjkanje kisika v možganih

 

Zaradi sključenega položaja se vaša pljuča ne morejo razširiti tako, kot se pri pokončni drži, kar zmanjša njihovo zmogljivost. Nezavedno začnete vdihavati manj kisika in s tem obremenjevati srce, ki more delati težje, saj mora poslati več krvi, ki nosi kisik skozi telo v možgne. Posledice ne pridejo čez noč, a čez čas lahko postanejo resna zdravstvena ovira.

 

 

4. Boleča zapestja

 

Danes skoraj ni človeka, ki ne bi v rokah držal telefona. Odmislimo klice in pošiljanje sms-ov, ampak gre za hibo, ki jo ima že skoraj vsak. Ljudje brskajo po telefonih brez pravega razloga (Facebook, Instagram ...)  in si tako krajšajo čas medtem, ko jedo, čakajo avtobus ali v službenem času med pavzo. Zaradi nenehnega držanja telefona v rokah, rado privede do sindroma karpalnega kanala in zapestnih zvinov, ki so pogosti, hkrati pa privede do mravljinčenja, bolečin v rokah in pekočemu občutku. Sčasoma lahko pride do poslabšanja občutka v prstih ali obrabe mišic. 

 

 

5. Slab spanec

 

Večina je takih, da se v posteljo odpravi s telefonom in pred spanjem še malce pregleda Facebook, Instagram in ostala spletna omrežja. To povzroči, da se možgani ne umirijo in se ne morejo pripraviti na kvaliteten ter dober spanec. Vsaj 30 minut pred spanjem, se skušajte izogniti uporabi telefona ali televizije in raje preberite knjigo ali rešite križanko.

 

6. Anksioznost in depresija

 

Nenehno gledanje v telefon vpliva tudi na duševno stanje. Če spadate med tiste, ki ogromno svojega časa porabijo za gledanje virtualnega sveta in tega, kako živijo drugi, potem hitro postanete razdražljivi in žalostni. Gledate stvari, ki so lažne in razmišljate o tem, kako bi bilo lepo, če bi vi živeli tako. Vaši možgani kar naenkrat dobijo ogromno informacij, ki vas obremenjujejo, spravljajo v obup in povzročajo slabo voljo.