Vesela novica za ljubitelje SIRA: Tisti, ki ga radi jedo, so vitkejši!

Nasičene maščobe v siru ne povečujejo holesterola v krvi, saj vsebuje edinstvena hranila.
Ključne besede:
   sir    zdravje    maščobe    holesterol    uživanje    mlečni izdelki    koristno

Hrana, ki je dobra, okusna in bi jo lahko jedli nonstop, je običajno nezdrava ter redi. Žalostno, a resnično. Nedavna raziskava pa je pokazala nekaj presenetljivih statističnih podatkov, ki dokazujejo nasprotno.

 

Na University College Dublin so dokazali, da so ljudje, ki zaužijejo veliko sira, vitkejši od tistih, ki ga ne. V raziskavo so vključili več tisoč ljudi, starih med 18 in 90. Za jesti so jim dali mlečne izdelke, kot so mleko, sir in jogurt ter na podlagi tega izmerili učinke, ki jih ti proizvodi pustijo na telesu. Rezultati so presenetili, saj so imeli tisti, ki so zaužili več mlečnih izdelkov nižnji indeks telesne mase, nižji krvni tlak in celo manj telesne maščobe.

 

 

Prav tako so ugotovili, da imajo tisti, ki jedo manj mastne mlečne izdelke, višjo raven holesterola. Raziskavo so opravili tudi v drugih državah in prišli do enakih rezultatov: Nasičene maščobe v siru ne povečujejo holesterola v krvi, saj vsebuje edinstvena hranila. 

 

Presenetilo jih je to, da so imeli ljubitelji sira bistveno manjši vnos nasičenih maščob, kot pa tisti, ki ga pojedo zelo malo ali sploh nič. Izmerili pa so jim tudi raven LDL holesterola, kjer pa razlik ni bilo zazanti.

Kaj sploh je LDL holesterol? Je slab holesterol, ki ga v krvi ne sme biti preveč, saj se lahko začne nalagati na stene žil. Dolgoročne posledice takšnega nalaganja so zoženje ali otrditev arterijskih žil, ki pa v današnjem svetu sodijo v najpogostejše vzroke za bolezni srca in ožilja ali celo vodijo v smrt.

 

Doktor pa je še dodal, da je treba to vzeti v zakup. Če človek uživa zdravo hrano in si privošči sir v kombinaciji z zelenjavo, zagotovo manj škodi, kot če si ga privošči na pici ali s hamburgerjem.