V vroči kopeli pokurimo enako število kalorij, kot pri 30-minutnem gibanju

Vroča kopel sprošča in znižuje težo? Noro!
Ključne besede:
   kad    vroče    kopel    kalorije    vadba    hoja    vpliv    teža    zdravje

Raziskovalec Steve Faulkner pravi, da ima vroča kopel podobne učinke, kot jih ima vadba in da naj bi preprečevala sladkorno bolezen tipa 2. Pojasnil je, da vroča kopel sprošča, šele pred kratkim pa so začeli ugotavljati njene pozitivne lastnosti, ki vplivajo na telo - med drugimi tudi to, da pospešuje metabolizem in znižuje težo. 

 

V študiji je sodelovalo 14 ljudi, vsak izmed njih pa se je eno uro kopal v vroči kopeli, pri 40 °C. Kasneje pa so se preizkusili še na kolesu, ki so ga gonili eno uro. Oba preizkusa sta bila zastavljena tako, da dvigneta telesno temperaturo le za eno stopinjo, da je lahko ekipa izmerila, koliko kalorij se dejansko porabi pri vaski dejavnosti.

 

 

Bo že držalo, da se je na kolesu porabilo več kalorij, a je raziskava pokazala, da ljudje v vroči kopeli porabijo toliko kalorij kot pri 30 minutni hoji. Poleg tega je namakanje v vroči vodi precej koristno za zdravje in pomaga proti boju z nekaterimi boleznimi. 

 

Ponavljajoče pasivno gretje telesa naj bi namreč prispevalo k zmanjšanju kroničnih vnetij, sploh, ko je govora o sladkorni bolezni tipa 2.

 

A nikar ne jemljite tega preveč resno in se vseeno raje ''pretegnite'' na svežem zraku ter si nato privoščite kopel - zagotovo bo bolj učinkovito ;)