EVA IN PEČO ti to jesen priporočata 2 mega recepta s HOKAIDO BUČO!

Hokaido buča je okusna in dobra za zdravje
Ključne besede:
   hokaido    buča    recept    juha    zdravje    zavitek    priprava    okusno

Na spletni strani Okusno.je in na Kulinarika.net smo zasledili dva super recepta, ki ju morate preizkusiti. Gre za bučni zavitek in bučno kremno juho, ob kateri se vam bodo pocedile sline, poleg tega pa gre za hrano, ki je povrhu vsega še zdrava.

 

Hokaido buča ima ogromno pozitivnih lastnosti, ki so koristne za vaše zdravje. Z buče lahko pripravite veliko jedi in si popestrite svoj jedilnik ter izgubite še kakšen kilogram.

 

Izboljšuje vid - skodelica bučnega pireja vsebuje več kot 200 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki je ključnega pomena pri izboljševanju vida. Buče so polne betakarotena, ki telo spremeni v eno od oblik vitamina A, ki varuje vaš vid.

 

Izvrstno živilo za hujšanje - buče so polne vlaknin, imajo malo kalorij in so zelo nasitne. Lahko jih pečete, kuhate, delate iz njih juhe ali omake. Če jim dodate še nekaj začimb, jim okus le še dodatno izboljšate in imate pripravljen izvrsten obrok.

 

Bučna semena so dobra za srce - bučna semena so odličen vir za boljše delovanje srca, saj so naravno bogata s fitosteroli, ki naj bi pomagali pri zmanjševanju holesterola.

 

Proti preventivnim boleznim raka - buče vsebujejo ogromno antioksidanta betakarotena, ki naj bi po nekaterih raziskavah celo pomagal preprečevati rakava obolenja in nastanek raka.

 

Za lepšo kožo - karoteni v bučah naj bi nevtralizirali proste radikale, ki naj bi ohranjali, da vaša koža ostane napeta in mladostna.

 

Po vadbi raje bučo kot banano - izkazalo se je, da skodelica kuhane buče vsebuje več kalija kot banana. Kalij pomaga telesu, da si povrne ravnotežje elektrolitov in omogoči mišicam, da čimbolj funkcionirajo.

 

Bučna semena za boljše razpoloženje - semena so bogata z aminokislino imenovano triptofan, ki je pomembna za proizvajanje hormona sreče imenovanega serotonin. 

 

Za boljšo odpornost - so odličen vir vitamina C, ki krepi imunski sistem in preprečuje prehlade. 

 

BUČNI ZAVITEK

 

 

Sestavine za 8 oseb: 

 

- 1 kg buče hokaido

- 0,5 žličke soli

- 250 g skute

- 125 ml kisle smetane

- 50 g masla

- 400 g vlečenega testa 

- 1 jajce

 

Priprava: 

 

1. Bučo najprej operite, obrišite in narežite na krhlje. Odstranite semena, naribajte meso in posolite. Pustite stati vsaj 45 minut, da iz buče steče čimveč tekočine, nato pa naribano bučo dobro ožemite.

 

2. Pripravite skledo in vanjo stresite skuto, ji primešajte kislo smetano in sol, nato pa primešajte še naribano ter ožeto bučo. Stopite maslo v kozici in ga odstavite. Razgrnite vlečeno testo in ga premažite (s čopičem) s polovico raztopljenega masla. Na testo nanesite bučni nadev, ki nato pokapljajte še s preostalim maslom. Vse skupaj zavijte in postavite v pekač. 

 

3. Pekač obložite s papirjem za peko in segrejte pečico na 190 °C. 

 

4. V skodelico ubijte jajce in ga razžvrkljajte z vilico ter nato premažite zavitek. Ko je pečica segreta, dajte vanj pekač z zavitkom in pecite 45 minut, da se testo zlatorumeno zapeče.

 

5. Ko je zavitek pečen, ga vzemite iz pečice in še toplega postrezite!

 

BUČNA KREMNA JUHA

 

 

Sestavine:

 

- 70 dag hokaido buče

- 1 čebula

- 2 stroka česna

- 1 l goveje juhe (lahko kocka)

- 0,5 dl sladke smetane

- 1 žlica masla

- 1 pest bučnih semen

- Začimbe: ščep mlete kumine, žlica rdeče mlete paprike in lovorjev list

 

Priprava:

 

1. Bučo olupite, ji odstranite semena (a jih ne vrzite stran) in narežite na majhne kocke.

 

2. Zatem olupite čebulo in jo na drobno sesekljajte.

 

3. Segrejte 2 žlici olja, nato pa bučo in čebulo zapečite, ji dodajte strt česen, mleto papriko in lovorjev list.

 

4. Prilijte juho.

 

5. Solite, poprajte, dodajte mleto kumino in bučo skuhajte do mehkega.

 

6. Zdaj odstranite lovorjev list, dodajte sladko smetano in juho zmečkajte s paličnim mešalnikom - po potrebi še začinite.

 

7. Segrejte 1 žlico masla, bučna semena zapecite in nekoliko posolite.

 

8. Zdaj je čas, da pripravite krožnike in nalijete jiho, ji dodate bučna semena tako, kot kaže slika. Po želji lahko dodate še žlico sladke smetane ali juho pokapate z bučnim oljem.

 

Pa dober tek!