TAŠČE, POSLUH: Teh 8 stvari ne delajte svoji snahi ali zetu!

Ne bodite vsiljivi!
Ključne besede:
   tašča    snaha    zet    odnos    vsiljivost    prepovedano

Odnos med taščami, zeti in snahami zna biti včasih precej delikaten, sploh, ko gre za družinske zadeve, otroke in mišljenja. Tašče želijo svojim otrokom le najboljše, a zaradi tega delujejo preveč vsiljivo, kar vpliva tudi na partnerje. 

 

Poglejte si, seznam stvari, česa naj si tašče raje ne dovolijo, da ne bo prišlo do nesporazumov:

 

 

1. Ne kritizirajte oblačil snahe ali zeta

 

Negativno komentiranje videza vaše snahe ali zeta je prepovedano. S tem se mu zagotovo ne boste prikupili, temveč se mu lahko le zamerili. Izpostavljanje tega, da se je zredil/a ali da ima grd pulover zagotovo ni primerno.

 

 

2. Ne kličite jih vsak dan

 

Morda se vam zdi, da ste skrbni, a verjemite, da druga stran tega ne dojema tako. Vaš odrasel ''otrok'' in njegov partner si želita biti samostojna in živeti po svoje. 

 

 

3. Ne obsojajte njihovih življenjskih odločitev

 

Dejati, da je vaš otrok zase izbral neprimernega moža ali ženo, je zelo neprimerno. To je odločitev, ki jo je sprejel vaš otrok, drži, a hkrati gre za odraslo, avtonomno osebo in to odločitev morate spoštovati.

 

 

4. Ne komentirajte, kako se vam zdi razporeditev njihovih obveznosti

 

Če ste vi v svojem zakonu počeli stvari na določen način, zdaj tega ne vsiljujte tudi svojemu sinu/hčeri in naj se sam odloči, kako bo živel ter si razporedil dan. Zdaj ima moža ali ženo, s katero se bo o teh stvareh pogovarjal.

 

 

5. Ne bodite vsiljivi

 

Kot tašča ste izkušeni in ste v svojem življenju dali že veliko skozi, zato z veseljem ponudite kakšen nasvet. Včasih znate biti z nasveti prav vsiljive, čeprav mislite, da pomagate.

 

 

6. Ne vmešavajte se v vzgojo otrok

 

Ne izpodbijajte odločitev staršev v zvezi z vzgojo, še posebej ne neposredno pred vnuki. Seveda lahko svoje nestrinjanje izrazite na miren način, tako da poveste oz. se o tem pogovorite tako z mamo kot z očetom. A zapomnite si, da jima ni potrebno upoštevati vašega nasveta.

 

 

7. Ne odločajte se nameto njih

 

Nekateri stari starši ne razumejo, da so pravila, ki jih postavijo starši, sveta in nedotakljiva. Če se starši odločijo, da otrok ne sme gledati televizije ali da ne sme sam na igrišče, potem stari starši nimajo pravice tega spreminjati. Babica ne bo dobra babica, če bo otroku dovolila vse, kar je doma prepovedano. S tem izpodbijate avtoriteto staršev, kar pa je slabo predvsem za otroka. S tem ne boste izboljšali odnosa s svojim vnukom.

 

 

8. Ne hranite jih s hrano, ki je starši ne dovolijo

 

Najboljša stvar, ki jo lahko storite kot tašča, je ta, da skrbite za svoje življenje in da svoje otroke podpirate pri njihovem družinskem življenju. Večina (odraslih) otrok stare starše z veseljem vključuje v svoje življenje in vedno z veseljem sprejmejo tudi kakšen njihov nasvet, pomoč, predvsem pa ljubezen.