To so znaki, da rabite pogovor s terapevtom

Enostavno ne zmoreš več ...
Ključne besede:
   terapevt    težave    pogovor    zdravje    psiha    depresija    čas    kdaj    psiholog

Dandanes ima že skoraj vsak kakšno težavo, ki se mu zdi nerešljiva in bi morda potreboval pomoč. Pomaga mu lahko partner ali prijatelj, lahko pa pride do situacije, ko ne vidimo izhoda in je čas za strokovno pomoč. Občtuek, da nas nihče ne razume in ne najdemo izhoda ni prijeten ... Takrat je čas, da obiščemo terapevta, ki nam nudi strokovno pomoč in točno ve, kako ukrepati.

 

Znaki, da je čas za obisk terapevta:

 

Čustva doživljate precej intenzivno - vsi se jezimo, jokamo in smo na trenutke živčni, a vse to mine ter smo zopet dobre volje. Če pa se jeza spremeni v bes, nervoza v paniko, žalost v depresijo ali obup in se to iz dneva v dan le še slabša, potem je čas, da vam nekdo pomaga. 

 

Do sebe ste kritični tako, da si že škodite - če ste obsedeni s svojimi pomanjkljivostmi, do sebe čutite gnus, imate odpor do stvari, ki jih počnete vsak dan in se prepričujete, da ste zanič, potem potrebujete nekoga, da vas opomni, kako biti do sebe prijazen in delati na tem, da se vzljubite. 

 

 

Najraje ste sami - vsi smo radi kdaj pa kdaj sami in si ne želimo videti nikogar, a še vedno radi vidimo svoje najbližje. Če pa opazite, da ne prenesete bližine partnerja, otrok ali tistih, ki jih imate najraje, potem je morda nekaj narobe in potrebujete nekoga, da vam pomaga. 

 

Ne morete preboleti travmatičnega dogodka - za vami je travmatičen dogodek, ki ga enostavno ne znate preboleti in ga odmisliti. Lahko gre za težave v ljubezenskem odnosu, v službi ali morda celo za smrt nekoga, ki vam je bil pri srcu. Ljudje se s takšnimi dogodki soočamo različno. Nekateri jih predelajo brez težav, drugi potrebujejo več časa, spet tretji pa nikakor ne morejo preboleti in so v obupu. Takrat je čas za obisk terapevta, ki bo najbolj vedel, kako naprej in kako zopet najti srečo v življenju.  

 

Obsedenost s problemom - Imate problem, ki ga drugi ne smatrajo za tako velikega, kot je v vaši glavi. Spravlja vas v obup in vas ovira na vaši življenski poti. Ne veste, kako bi se ga rešili in je iz dneva v dan le še slabše. Zdi se vam, da je problem vsakič večji in bolj nerešljiv. 

 

 

Nespečnost - kronična nespečnost je lahko znak, visoke ravni stresa, morda celo depresije. Če opažate, da nikakor ne morete zaspati, se zbujate večkrat na noč, imate pospešen utrip srca, se znojite in kljub zaspanosti ne zmorete zaspati, potem je nekaj narobe. 

 

Nimate več ciljev - Izgubili ste zanimanje za stvari, ki so vas nekoč veselile in nimate volje, da bi se lotlili česar koli novega. Ne najdete več motivacije in čisto vse vam je odveč. Najraje bi se zaprli v sobo in pozabili na vse.