ZA KADILCE IN NEKADILCE: 4 živila, ki čistijo pljuča

Spodaj vas čaka recept za napitek, ki poskrbi za čistejša pljuća
Ključne besede:
   pljuča    čiščenje    živila    zdravje    kajenje    ingver    grenivka    čebula    oreščki    recept

Zdrava pljuča so izredno pomembna, saj je to organ, ki telo oskrbuje s kisikom, ta pa je najbolj pomemben za življenje. Če imate občutek, da so vaša pljuča ''zapacana'' in bi radi končno zadihali, potem je dobro, da jih malce očistite.

 

Tukaj imate seznam 4-ih živil, ki bodo ob rednem uživanju poskrbela, da boste lažje zadihali in se znebili nadležnega kašlja ali prasknja v grlu. 

 

BRAZILSKI OREŠČKI

 

Brazilski oreščki zmanjšujejo tveganje za pljučnega raka, bolezni srca in ožilja. Bogati so z vitaminom E in selenom - mikroelementom, ki sodeluje tudi pri metabolizmu ščitničnih hormonov in hkrati ščiti celice pred oksidativnim stresom. Najbolj učinkovito pa deluje na rakave celice na koži in predvsem v pljučih.

 

Priporočen dnevni vnos oreščkov pa je le 10 g na dan. 

 

ČEBULA 

 

Je antioksidant, ki odstranjuje toksine iz pljuč, z visoko vsebnostjo žvepla pa odpira dihalne poti in lajša astmo. Čebula vsebuje tudi kalij, mineral, ki je pomemben za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov. Z uživanjem čebule boste izboljšali krvni tlak in preprečili tveganje za kap. Študije so pokazale, da vsaj dve čebuli na teden zmanjšata tveganje za nastanek raka na debelm črevesju, grlu ali jajčnikih.

 

INGVER 

 

Ingverju pripisujejo ogromno pozitivnih učinkov in je zdravilčev najboljši prijatelj. Ajuverda ga časti že več kot 5.000 let in se uporablja pri številnih stvareh. Ingver najbolj učinkuje na prebavo, cirkulacijo in pljuča, saj pomaga pri prehladu ter kašlju. 

 

 

GRENIVKA

 

 

Grenivka je močan naravni antibiotik, z močnimi antioksidanti in je odlična v boju proti raku. Velja za živilo, ki odlično deluje pri razstrupljanju pljuč in jih hkrati tudi krepi. 

 

 

PRIPRAVA NAPITKA

 

Potrebujete:

 

- 2 žlici kurkume,

- 400 g čebule,

- za palec ingverjeve korenine,

- 400 g naravnega sladila (med, stevia, javorjev sirup ipd.),

- 1 l vode.

 

Priprava:

 

1. Sladilo zmešajte z vodo in segrejte, dokler ne zavre.

2. Nasekljajte čebulo in ingver ter ju dodajte mešanici. Ponovno zavrite.

3. Dodajte kurkumo. Zmanjšajte na srednji ogenj.

4. Segrevajte, dokler ne ostane samo še polovica začetne količine napitka.

5. Precedite v kozarec.

6. Pustite, da se napitek ohladi na sobo temperaturo in ga nato dajte v hladilnik.

7. Uživajte 2 jedilni žlici napitka dnevno: prvič zjutraj in drugič zvečer, vsaj dve uri po jedi.