11 stvari, ki jih doma sovražimo, na dopustu v tujini pa obožujemo!

Katera pa vam povzroča sive lase?
Ključne besede:
   dopust    uživanje    tujina    stvari    dom    razlika

Letni dopusti gredo h koncu, a to še ne pomeni, da je sedaj vsega konec in ne boste morali več uživati. Še vedno bo dovolj čas za krajši oddih in odhod na kraj, kjer se boste sprostili ter počeli stvari, ki jih doma sovražite, na dopustu pa enostavno obožujete, sploh, če se odpravljate v oddaljene kraje.

 

1. Javni prevoz 

 

Na potovanjih zopet postanemo otroci, vsako doživetje je mamljivo in novo. Običajno na oddaljenih potovanjih nismo s svojim avtomobilom, javni prevoz pa je zelo ugoden, zato se ga navadno velikokrat poslužimo. V vožnja z javnim prevozom zna biti prava dogodivščina, medtem, ko nam gre doma pošteno na živce zaradi utesnjenosti, prerivanja in slabega vonja v samih prevoznih sredstvih.

 

2. Muzeji

 

Lastno kulturo ljudje navadno doživljamo kot nekaj samoumevnega, zdi se nam tudi precej dolgočasna. V kakšnem drugem mestu ali državi pa je vse veliko bolj zanimivo. 

 

3. Prijazni ljudje

 

V tujini sem nam zdijo lokalni prebivalci veliko bolj prijazni in odprti kot naši sosedje, saj vedno prijazno pozdravijo, se nasmejijo, nam celo kaj ponudijo. Medtem, ko so naši sosedje velikokrat zagrenjeni, zategnjeni ali celo nesramni, pravijo nekateri. 

 

4. Jedi z vprašljivimi sestavinami in poreklom 

 

Na potovanjih v drugih deželah je pokušanje lokalne kuhinje doživetje, zato navadno natakarjev ne sprašujemo, iz katere mesnice so dobili meso ali kakšnega porekla je zelenjava. 

 

5. Sprehajanje po ulicah v bolj sproščenih oblačilih 

 

Doma nam niti na pamet ne pade, da bi se v domačem okolju sprehajali bolj pomanjkljivo oblečeni ali v kopalkah, medtem, ko se nam to na dopustu zdi nekaj popolnoma normalnega. To pomeni, da smo sproščeni in se ne obremenjujemo s tem, kaj si kdo misli.

 

6. Izgubljen si v času in prostoru

 

Na domačem terenu je občutek izgubljenosti enak občutku tesnobe, navadno zaradi zamujanja ali zaradi nenehnega tempa. Na dopustu pa se sproži t.i. "Indiana Jones" duh, ko se popolnoma sprostimo in smo pripravljeni na nove avanture in doživetja. Vseeno nam je ali je ponedeljek ali nedelja.

 

7. Parade

 

Parade v domačem mestu nam grejo na živce, ker povzročajo zastoje, nered in hrup. Na tujem terenu pa so prava atrakcija in v njih uživamo.

 

8. Mesta s karakterjem

 

Podhodi, skrite uličice in zapuščena skladišča, okoli katerih tečejo zapuščeni psi so prizor, ki v domačem okolju ni najbolj privlačen, zato se ga navadno izogibamo. Na oddihu pa vidimo to kot mesta s karakterjem in dušo.

 

9. Lokalne tržnice

 

Doma je kupovanje hrane opravek, ki nam gre na živce in ga skušamo opraviti v najkrajšem možnem času. Doma velikokrat po te stvari zaidemo v supermarkete. Na dopustu pa radi obiščemo lokalne tržnice in si za nakupovanje hrane dejansko vzamemo čas.

 

10. Ulični pevci in izvajalci

 

Iluzionisti, plesalci, glasbeniki in drugi umetniki, ki z nastopi na ulici zaslužijo nekaj denarja so na dopustu pravi balzam za oči, ušesa in dušo. Doma pa so nam v napoto, nadležni in odveč.

 

11. Hladno/vroče vreme

 

Ko smo doma, težimo k temu, da nam je čim bolj udobno, da nas ne zebe oziroma, da nam ni prevroče. Na dopustu pa nas ne bo motil niti led in sneg, niti vroče sonce ter 40 stopinj Celzija, saj je to del pustolovščine!