Ali pravilno shranjujete živila v hladilniku? To so napake, ki so lahko usodne

Poskrbite, da vaš hladilnik ne bo prepoln
Ključne besede:
   hladilnik    živila    hrana    postavitev    pravilno    sveže    zlaganje

Večina ljudi po tem, ko prispe iz trgovine postavi stvari v hladilnik, ne da bi pri tem sploh razmišljali. No, bolje je, če se tega lotimo premišljeno. S tem namreč lahko prihraniš kakšen evro ali dva, saj se ti živila ne bodo tako hitro pokvarila.

 

Napaka št. 1: SADJE IN ZELENJAVO HRANIMO SKUPAJ

Da bi imeli hladilnik čim bolj urejen, moramo obvezno ločiti sadje in zelenjavo. Sadje je namreč tisto, ki povzroča hitrejše kvarjenje ostale hrane v hladilniku, zrelo sadje pa proizvaja etilen, ki poskrbi, da se hrana hitreje pokvari.

 

Napaka št. 2: MESO IN MORSKE SADEŽE IMAMO NA ZGORNJI POLICI HLADILNIKA

Ta navada ima lahko precej hude posledice, predvsem na drugo hrano v hladilniku. Zapomnite si, da morate šunko, hrenovke, sveže meso in morske sadeže shranjevati na najnižji polici. Če tega ne storite, potem se zna zgoditi, da bo kri ali tekočina z mesa kapljala na živila spodaj, to pa jih bo okužilo s salmonelo ali drugimi bakterijami.

 

Napaka št. 3VSE JE NEPREGLEDNO

Velik problem pri shranjevanju živil je ta, da jih v hladilnik naložimo brez sortiranja. Stare stvari, ki jim bo kmalu pretekl rok trajanja potisnemo nazaj in jih zapremo z novimi. Naslednjič, ko gremo po nakupih pa že pozabimo, da neko stvar mogoče že imamo, a je v neredu ne najdemo. 

 

 

Napaka št. 4NE RAZMIŠLJAMO O OSTANKIH HRANE

Včasih od obroka ostane nekaj hrane, ki je ne želimo metati stran in se odločimo, da jo bomo shranili v hladilnik. A težava nastopi takrat, ko hrane ne zapakiramo dovolj dobro, pogosto pa na te ostanke še pozabimo. Ti izdelki so hitro pokvarljivi, zato je pomembno, da jih čim hitreje pojemo, še bolje pa bi bilo, da bi jih res dobro zapakirali. 

 

Napaka št. 5: HLADILNIK JE PREPOLN

Eden glavnih vzrokov, da se nam hrana v hladilniku precej hitro pokvari je ta, da zaradi prenatrpanosti hladilnika tudi temperatura postane previsoka. Razmišljajte o dobri postavitvi in razporeditvi hrane v hladilnik, saj je zelo pomembno, da mrzel zrak stalno kroži.

 

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Program
Kontakt | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del

Copyright © 2017 Radio 2