Se ti je TO pojavilo na NOHTIH? Morda je čas za preplah, zato hitro UKREPAJ!

Če imaš nohte stalno nalakirane morda še opaziš ne, da se ti bliža nevarnost!
Ključne besede:
   nohti    nevarnost    opazuj    neverjetno    žalostno    super    nasvet    trik Preglej nohte n ukrepaj!

Preglej nohte n ukrepaj!

Statistika kaže, da se rak, ki napade kožo pogosto pojavi tudi pod nohtih na rokah in nogah. Tumor se sicer ne razvija v samem nohtu, ampak pod njim, kar se dobro vidi skozi rjavo sled, ki nastane. Najprej se pojavi svetla črtica za katero se večina ljudi sploh ne zmeni, čez čas pa ta postaja vse temnejša in širša.


Če si na nohtu opazil črno liso, ki jo ni moč spregledati, je čas, da ukrepaš!

Če si na svojem nohtu opazil spremembe in se poleg tega počutiš utrujeno, slabo ter imaš simptome, ki niso ravno običajni, potem je dobro, da preventivno obiščeš svojega zdravnika. S krvnimi preiskavami se bo dalo ugotoviti, kaj se dogaja v tvojem telesu. 

Dobro je tudi vedeti, da vsaka črtica pod nohtom ni ravno rak. Na kvaliteto in videz nohtov vpliva tudi prehrana, pomanjkanje določene vrste vitaminov in mineralov. Z nohtov pa se da pogosto razbrati tudi druge težave, ki nastanejo pri napačnem delovanju notranjih organov. 


Vsaka čudna sprememba na nohtu še ni rak, a je vseeno nikar ne spreglej

Vesna je tako čisto po naključju odkrila raka. Ker si je vedno lakirala nohte, ni bila pozorna na to, da je prišlo do sprememb. Svoje slabo počutje in utrujenost je pripisovala stresu ter spremembi vremena. Nekega dne pa je na spletu zasledila temo o tem, kako lahko prepoznaš raka tudi na spremembah nohtov. Odstranila si je lak in res opazila temno liso vzdolž nohta. Nemudoma je obiskala zdravnika, ta pa ji je odkril raka. Na srečo je ukrepala pravočasno in ni bilo usodno.

Ostale bolezni, ki vam jih sporočajo spremembe na nohtih: Luknjice v nohtu - Vdolbine v nohtih lahko kažejo na bolezen vezivnega tkiva, kot je Reiterjev sindrom (vnetje sklepov, oči, sečevoda in kože) ali alopecija areata(oseba začne izgubljati lase ali dlake po celem telesu).

Ukrivljanje nohtov - Nohti, ki se krivijo navzdol in zadebelitev konice prsta, kažejo na težave s pljuči. Lahko gre za pljučni emfizem, raka pljuč ali drugo obolenje dihal. Lahko gre tudi za bolezni prebavil, srčno žilne bolezni ali težave z jetri.

Odstopanje nohtov - Mehanske poškodbe ali vnetja, lahko gre za reakcijo na kakšna zdravila, lahko pa se kaže na bolezen ščitnice ali luskavico.

Rumeni nohti - Zadebeljeni rumeni nohti so prav tako bolezen dihal, kot je npr. kronični bronhitis. Lahko gre tudi za limfedem - otekanje rok zaradi moten limfnega obtoka.